AKTUELNO

PROBLEMI U BOSANSKOM PETROVCU // Prošić: Migranti i dalje provaljuju u kuće

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić kazao je da svakodnevni prolazak migranata kroz ovo mjesto govori da je upravo ta lokalna zajednica postala njihova ruta, zbog čega su građani u strahu, te naglasio da i dalje migranti provaljuju u kuće.
– Obično je riječ o kućama koje se nalaze na rubnom dijelu Petrovca, prema gradu Bihaću, u selima koja graniče sa teritorijom grada Bihaća. Migranti provaljuju u kuće, tu provedu par sati ili prenoće i nastavljaju dalje – rekao je Prošić.

On je dodao da je Opštinsko vijeće opštine Bosanski Petrovac zakazano za utorak, 19. maj, i da je upućen poziv da dođu predstavnicima policije u Unsko-sanskom kantonu.
Načelnica Drvara Dušica Runić također je potvrdila da su grupe migranata primijećene i u selima na području Drvara koja graniče sa teritorijom Bihaća.

– Apelujem da stanovnici Drvara prijave policiji ukoliko primijete migrante. Grupe migranata su primijećene u selu Gruborski naslon – naglasila je Runićeva.

Povratnici u Martin Brod na samoj granici sa Hrvatskom žale se da muku muče sa migrantima nekoliko godina unazad, i, kako su istakli, vjeruju da migrante u Martin Brod neko dovozi šumskim putevima i uzima novac za prevoz.

Prema njihovim riječima, suočavali su se sa tim da im migranti kradu automobile, provaljuju u kuće i kradu.

Izvor: Usnovosti