AKTUELNO

Pripadnici Granične policije BiH pojačali aktivnosti u vezi nezakonitih migracija na području Velike Kladuše i Izačića

(Patria) – Pripadnici Granične policije BiH su, od početka godine, odvratili više od 4.200 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu, a u posljednje vrijeme sve je veći migracijski pritisak na području koje pokrivaju postrojbe GPBiH Velika Kladuša i Izačić.

Tijekom poduzimanja aktivnosti, u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, u samo posljednja tri dana zatečeno je više od 400 stranih državljana, a najviše ih je iz Maroka, Afganistana, Pakistana, Turske, Bangladeša i drugi.

Najveći broj osoba zatečenih u nezakonitom prelasku, nakon obrade, smješteni su u prihvatnom migrantskom centru LIPA u Bihaću, dok se ugrožene kategorije osoba (žene, djeca, maloljetnici) smještaju u kamp Borići.

Specijalizirane jedinice Granične policije pomažu pripadnicima postrojbi GP Velika Kladuša i Izačić u obavljanju pojačanih aktivnosti s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata. Ravnatelj Granične policije BiH Mirko Kuprešaković ističe da se na terenu, gdje je najveći migracijski pritisak, poduzimaju složene mjere i radnje uz primjenu svih
raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice.

„Iako su ljudski resursi GPBiH limitirani, policijski službenici Granične policije profesionalno i uspješno provode aktivnosti na sprječavanju nezakonitih migracija, a na mjestima gdje je zabilježen najveći broj nezakonitih migracija, raspoređeni su pripadnici Granične policije iz drugih postrojbi“, rekao je
ravnatelj Kuprešaković.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti na području Velike Kladuše i Izačića, podršku Graničnoj policiji BiH pružaju i službenici Službe za poslove sa strancima – Terenski centar Bihać, kao i humanitarne organizacije IOM i CWS te MUP USK. Granična policija BiH nastavlja kontinuirano raditi na aktivnostima vezanim za nezakonite migracije, ulažući maksimalne napore i sva raspoloživa sredstva u zaštitu državne granice.

Izvor: Patria