AKTUELNO

Potvrđena optužnica protiv pakistanskog državljanina zbog krijumčarenja migranata

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Hassana Taimura (2003.), državljanina Pakistana, koji se tereti za krijumčarenje migranata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je 26. septembra u okolini Zvornika izvršio krijumčarenje 20 migranata, državljana Afganistana, među kojima i jedne maloljetne osobe, sa područja Srbije, preko rijeke Drine, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Spomenuti migranti kod sebe nisu posjedovali identifikacione dokumente, a optuženi je krivično djelo počinio znajući da ove osobe ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak ili boravak u BiH, kao i zemljama EU, postupajući na taj način protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH.

Krijumčarenje je, kako se navodi, izvršeno u dva navrata, korištenjem gumenog čamca i izazivanjem opasnosti po sigurnost i živote migranata, a optuženi je nakon što je uočen od policijskih pripadnika Granične policije i SIPA-e BiH, pokušao pobjeći u čemu je spriječen i lišen slobode.

Optuženi se tereti da je u namjeri pribavljanja imovinske koristi, preko državne granice nedozvoljeno preveo više migranata, od kojih jedna osoba nije navršila 18 godina života, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnicu je u međuvremenu potvrdio Sud BiH-

(NovaSloboda.ba)