AKTUELNO

Podignuta optužnica protiv Turaka koji su krijumčarili migrante

U Posušju su ljetos uhićena dva državljanina Turske zbog pokušaja krijumčarenja migranata, a sad je protiv njih podignuta i optužnica.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Murata Gulera, rođenog 1997. godine u Kiziltepe, Republika Turska, državljanina Republike Turske i Nihata Bayrama, rođenog 1974. godine u Palu, Elazig, Republika Turska, državljanina Republike Turske. Obojica se nalaze u pritvoru.

Za što se terete?

Navedeni optuženi se terete da su, 23. kolovoza ove godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, zajedno sa njima poznatim osobama sudjelovali u pokušaju nedozvoljenog prevođenja preko državne granice 13 osoba, državljana Turske, što je suprotno članu 6. protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Optuženi se terete da su radi stjecanja nezakonite imovinske koristi krijumčarili strane državljane koje su doveli u nepristupačno područje u blizini državne granice, gdje su trebali biti ilegalno prevedeni na područje Republike Hrvatske i EU.

Otkriveni u Posušju

Krijumčari i krijumčarene osobe otkrivene su na samoj graničnoj liniji u širem području Posušja, od strane Granične policije BiH, JGP Gorica, zajedničkim patrolama GP BiH i GP Hrvatske-Imotski, nakon čega su lišeni slobode i stavljeni pod kontrolu.

Oni se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje ljudi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: e-hercegovina.com