AKTUELNO

Pojačane kontrole: Hrvatska olabavila granicu za migrante

Prema izvještaju uprave policije USK-a, stranci nam dolaze iz Sirije, Libije, Afganistana, Pakistana, Alžira, Maroka, Tunisa, Palestine, Kube i brojnih drugih zemalja

Smještajni kapaciteti za migrante u Bihaću – PPC Lipa i Borići na granici su popunjenosti, ali je opća situacija dobra, jer se na terenu odvija uspješna koordinacija između državnih institucija te međunarodnih i humanitarnih organizacija uključenih u migracije.

Pojačane kontrole

Ovo je zaključak Operativne grupe USK-a, koja je formirana još na početku migrantske krize, a njen izvještaj, izvještaj policije o sigurnosnom aspektu i izvještaji medicinskih institucija o epidemiološkom stanju naći će se već sutra pred poslanicima.

Operativna akcija Migrant, pokrenuta 2018. godine, i danas je aktivna. Traju pojačane kontrole prevoza migranata, iznajmljivača smještaja, kupe se migrantski skvotovi i upućuju u kampove, nedokumentovani migranti i dalje se odvraćaju od ulaska u Kanton (600 slučajeva u 2023), a borba protiv krijumčara i dalje je aktuelna.

Na početku 2024. godine u PPC-u Lipa stanovalo je 1.450 migranata i 330 u Borićima, što je povećanje za oko 800 lica u odnosu na lanjski izvještaj. Još 650 migranata boravi po napuštenim objektima, livadama i šumama, gdje također dolazi do osjetnog povećanja.

Manji je broj onih koje policija lišava slobode, 28 ove godine u odnosu na 44 u 2023. Manji je samo broj krivičnih djela u kojima su migranti počinioci, čak za 50 posto, dok je kod pravosuđa ostao isti broj težih predmeta, od čega se u izvještajnom periodu ističu nanošenja teških tjelesnih povreda, razbojništvo i otmica za koje se terete devetorica migranata

Izvor:oslobdjenje.ba