AKTUELNO

Pogledajte kako izgleda novi migrantski centar na Lipi

Izmještanje migranata sa ulica Bihaća, napuštenih zgrada i drugih objekata u novi prihvatni centar na lokaciji Lipa, u istoimenom selu između Bosanskog Petrovca i Bihaća, trebalo je početi danas (petak, 17. april), međutim, zbog tehničkih problema prebacivanje migranata se očekuje kroz 3 do 4 dana, objavio je portal krajina.ba.

Građani Bihaća dugo su očekivali ovaj momenat, pogotovo sada u doba pandemije koronavirusom gdje je osim sigurnosnog narušen i zdravstveni sistem. Svakako je bitna činjenica da će novi smještaj biti sasvim pristojan za migrante, a bihaćka naselja osloboditi svakodnevnih briga kada je u pitanju sigurnost.

Na lokaciji u vlasništvu grada Bihaća, Vlada USK i grad Bihać obezbijedili su ograđivanje lokacije, pitku vodu, dezinfekciju i deratizaciju, prečistač za fekalije, te pripremimili teren za postavljanje šatora.

Kako dalju ističu iz Gradske uprave, u početku se očekuje oko 1500 migranta, koji se sada većinom nalaze po ulicama Bihaća, nedograđenim objektima, privatnim smještajima itd.

Donator, odnosno Delegacija EU-a u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH dogovorili su da će privremenim prihvatnim centrom na lokalitetu Lipa upravljati IOM i DRC.