AKTUELNO

Pogledajte kako će izgledati migrantsko naselje u Bihaću

Nakon pauze protekle sedmice zbog vremenskih neprilika, radovi na lokalitetu Lipa ovih su dana nastavljeni punim intenzitetom.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i premijer USK-a Mustafa Ružnićm jučer su sa predstavnicima međunarodnih organizacija posjetili mjesto budućeg kampa i kazali kako bi Lipa mogla biti spremna za 8 dana,

Upravo je sa donatorom tj. Delegacijom EU u BiH i Ministarstvom sigurnosti dogovoreno da će privremenim prihvatnim centrom na lokalitetu Lipa upravljati IOM i DRC.Grad Bihać je preuzeo obavezu pripremanja parcele u vlasništvu Grada u smislu sanacije i održavanja pristupnog puta, nivelisanja i drenaže čitave parcele, izgradnje zaštitne ograde, obezbjeđivanja pitke vode i prečistača za fekalije, dezinfekciju i deratizaciju lokaliteta, te objezbjeđivanje usluge odvoza smeća.

Kanton je preuzeo obaveze u vezi aktivnosti izmještanja migranata sa ilegalnih lokacija i zdravstvenu zaštitu nakon što lokacija bude spremna za prihvat migranata, saznajemo iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Bihaća ovih dana ulaže dodatne napore kod predstavnika međunarodnih organizacija kako bi se što prije riješilo pitanje migranata koji su na otvorenom i na javnim površinama i naravno, kako Lipa ne bi postala novi Vučjak, što nikome nije u interesu.

Kako za sada, još uvijek neslužbeno, saznajemo, uslovi u ovom kampu bi trebali biti znatno bolji i daleko humaniji.

Izvor: USKinfo.ba