AKTUELNO

Podignuta optužnica za organizirano krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nemanje Filipovića, zvanog “Goku”, rođenog 1992. godine u Ljuboviji, Republika Srbija, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, za organiziranje grupe u cilju krijumčarenja ilegalnih migranata.

Optuženi se tereti da je, djelujući kao član organizirane grupe za krijumčarenje ljudi, zajedno sa pripadnicima grupe koji su djelovali na teritoriji R Srbije (pravomoćno osuđenim  u Višem sudu u Beogradu), u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge, u periodu od 4. novembra 2019. do 25. januara 2020. godine, u više navrata vršio prihvat i omogućio ilegalnim migrantima nezakonit prelazak preko državne granice, čamcem preko rijeke Drine, granične linije iz R Srbije u BiH i dalji nedozvoljen tranzit migranata kroz teritoriju BiH.

Prikupljeni su dokazi da je optuženi u okviru plana djelovanja organizirane grupe, omogućio prihvat i nedozvoljen prelazak državne granice za ukupno 144 migranta, ostvarivši za sebe znatnu nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi je krivično djelo počinio znajući da migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak ili boravak u BiH, kao i zemljama EU, postupajući na taj način suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata iz člana 189a. stav 2. i krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189., a sve u vezi sa članom 54. i 53. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba/Fena