AKTUELNO

Krijumčarenje migranata unosniji biznis od šverca droge

Nikad više migranata, i nikada više krijumčara migranata. I po tome Hrvatska može pamtiti godinu na izmaku.

Broj onih koji su ilegalno pokušali preći granicu porastao je za 40 odsto, a broj onih koji su ih pokušali prevesti a hapšenja su porasla za nevjerojatnih 97 odsto.

Ovih je dana mirno i idilično uz rijeku Sutlu. Iako uz nju i dalje stoji žica.

“Nema ih tu baš po selu, idu okolo pa iza kuća i tak, inače su kroz vrtove znali prolaziti. Možda je zbog zime, možda zbog policije pojačane policije, ne znam, ali granične kontrole sigurno podržavam”, rekao je Ratko Cvetkovič iz slovenačkog mjesta Rigonce za RTL Direkt.

Kontrole koje spominje vratile su se na granice još prije dva mjeseca, ostaće još najmanje šest, ali ne u obliku kakav je bio prije Šengena.

Policija je evidentirala 68.360 ilegalnih prijelaza granice, što je za 41,5 odsto više nego lani, iako s velikim padom u jesenskim mjesecima. Ali još je veći porast s krijumčarima migranata, policija ih je ove godinu uhapsila 1.773 što krijumčara, što pomagača, što je 97 odsto više nego lani, i potvrda da je riječ o razgranatom biznisu.

“Krijumčarenje migrantima je u Europskoj uniji trenutno vjerojatno najlukrativniji biznis. Puno veći novac se okreće nego i u biznisu droge. Znači, pet tisuća eura samo za prebacivanje preko teritorija susjedne države”, kaže voditelj Službe za nezakonite migracije MUP-a Zvonimir Vrbljanin.

Ali ono za što malo tko zna jest da u Hrvatskoj, kao i širom Evrope postoje neobilježeni grobovi u koje su u protekloj deceniji sahranjeni migranti, poginuli u pokušaju da dođu do Evropske unije, mnogi i prije nego što se utvrdilo tko su.

Tri groba u mjestu Siče, otkrila je istraživačka novinarka Barbara Matječić koja je s kolegama iz Evrope šest mjeseci radila na istraživanju. Uspjeli su potvrditi 1.931 takav grob.

“Većina od te brojke grobova su neidentifikovani, što znači da su informacije što se njima dogodilo i gdje su završili svoj život vrlo vjerojatno zauvijek izgubljene za njihove porodice, koje za njima tragaju. Ja sam u Hrvatskoj uspjela utvrditi 59 grobova migranata”, rekla je Matejčić.

Izv0r: adria.tv