AKTUELNO

Počelo postavljanje šatora i pripremanje lokaliteta Lipa za smještaj migranata

Danas je počelo postavljanje šatora na lokalitetu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, gdje bi u narednih nekoliko dana trebali biti izmješteni migranti koji trenutno borave u napuštenim objektima i na ulicama grada na Uni.

Intenzivno se radi i na postavljanju vodovodnog, te rasvjetnog sistema, dok je već osigurana internet konekcija.

“Dobili smo podršku Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne vlade i odmah smo krenuli s formiranjem šatorskog naselja. Sad konkretno radimo na postavljanju dijela privremenog kampa za ljude bez smještaja u središtu Bihaća, nakon čega će uslijediti gradnja pravog prihvatnog centra. Napokon su se svi uključili u rješavanje našeg problema, tako da imamo i podršku Evropske unije, bez koje bi ovo naravno bilo neizvodivo. Primarni cilj svega što radimo je zaštita zdravstveno – epidemiološke situacije u gradu, ali i pronalazak humanijeg smještaja ovim ljudima”, riječi su gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Federalna uprava civilne zaštite već je osigurala 30 šatora, 200 pokrivača i neke od medicinskih neophodnosti.

“Gradonačelnik Bihaća je uputio zahtjev našem direktoru Fahrudinu Solaku i po njegovoj naredbi mi smo već na terenu. Danas ćemo već postaviti 10 šatora, a naš dio posla bismo trebali završiti u narednih nekoliko dana”, kazao je vođa B tima Bihać Federalne uprave civilne zaštite Alija Goretić.

U formiranje prihvatnog kampa na Lipi uključeni su i volonteri Kantonalne i gradske organizacije Crvenog križa.

“Drago nam je da su se svi uključili u gradnju ovog kampa i ovo će biti u potpunosti drugačija priča u odnosu na neke prethodne. Trenutno pomažemo u postavljanju šatora za mobilni tim i prvu pomoć, a uskoro očekujemo i postavljanje neke vrste restoran sale – u kojoj će biti vršena podjela hrane, kao i odjeće i higijenskih potrepština”, istakao je Selam Midžić iz Crvenog križa Grada Bihaća.

Istaknuto je kako bi kamp na ovoj lokaciji u dogledno vrijeme trebao biti adekvatno i dugoročno rješenje za sve migrante i izbjeglice na području Bihaća, zbog čega se već krenulo i s adaptacijom pristupnih puteva, te gradnjom kanalizacionog sistema.

(Vijesti.ba / FENA)