AKTUELNO

Ismir Jusko: Problem su nam migranti koji se nalaze u privatnom smještaju

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na konferenciji za medije Štaba Civilne zaštite KS je ponovila da je sinoć kod tri osobe iz Kantona Sarajevo potvrđen koronavirus i da su oni povezani sa obilježavanjem godišnjice kompanije Igman u Konjicu.

Jedan od najvećih problema su ljudi koji ne poštuju samoizolaciju, a to je za mene zločin, najveće krivično djelo, pokušaj ubistva. Oni su tempirane virusne bombe. Od federalnog nivoa tražimo da se pooštre sankcije za takve ljude, da sudstva i tužilaštva ubrzaju procese. Oni koji su dobili instrukciju da idu u samoizolaciju, to je naredba. Kršenje toga je za mene zločin – rekao je Jusko.

Dodaje kako policija Kantona Sarajevo zajedno s inspektorima kontrolira poštivanje mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata. Naglašava da su već dosta toga učinili na uklanjanju migranata s ulica i njihovom smještanju u Blažuj.

– Problem su nam migranti koji se nalaze u privatnom smještaju, a takvih je oko 3.000. Iz Blažuja smo dobili informaciju da bi kapacitet mogao biti povećan za 1.000 smještajnih jedinica. Sada je Blažuj pun – rekao je Jusko.

Pozvao je građane da ako nije prije potrebno ne vade dokumente, da s tim malo sačekaju.

Izvor: Faktor