AKTUELNO

Plenković o nezakonitim migracijama: Problem treba riješiti na izvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u petak u Valletti kako je problem nezakonitih migracija potrebno rješavati na izvoru, među ostalim jačanjem prisustva Europske unije u zemljama sjeverne Afrike i istočnog Mediterana.

Plenković je novinarima na marginama desetog samita skupine EU MED-9 u malteškoj prijestolnici rekao kako su sve članice te skupine (Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska) suglasne da je potrebno “jačati partnerstva sa zemljama sjeverne Afrike i sa zemljama istočnog Mediterana”.

Pritom je naglasio kako je u mnogim državama iz tih regija u posljednjih petnaestak godina “došlo do velike nestabilnosti, pa i disfunkcionalnosti” zbog čega su tranzitno područje za nezakonite migrante prema Europskoj uniji.

Zato je potrebno jačati “institucije u onim državama koje imaju problem funkcioniranja”.

„Dakle, riješiti problem na izvoru. Snažno čuvati vanjsku šengensku granicu Europske unije, primjenjivati sve norme međunarodnog prava, poštovati europsko pravo, naravno i nacionalno pravo i pronaći jedan zajednički odgovor koji bi prisutnost Europske unije u zemljama sjevera Afrike i zemljama istočnog Mediterana, u odnosu na druge globalne aktere koji su također vrlo aktivni, učinio najutjecajnijim”, naglasio je Plenković.

Izvor: Večernji list