NETWORK

Plenković: Migracija ima ogromne reperkusije za sigurnosno stanje u Europi

Ratovi i nestabilnosti u svijetu imaju posljedice na sigurnost u Europi, rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković komentirajući nerede u Dublinu.

“Vrlo aktivna nestabilnost od ruske agresije na Ukrajinu pa do Hamasovog terorističkog napada na Izrael pa odgovora Izraela i rata na Bliskom istoku, nestabilnosti u Africi, pogotovo subsaharskoj, suzbijanje nezakonitih migracija ima ogromne reperkusije za sigurnosno stanje u Europi, političku situaciju u Europi”, rekao je Plenković novinarima u Varaždinu.

“A onda u onim zemljama gdje postoji ranija imigracija upravo ljudi iz područja arapsko-islamskog svijeta dolazi, nažalost, ne samo do prosvjeda, nego i do sukoba. To je loše”, nastavio je Plenković.

U noći s četvrtka na petak izbilo je nasilje na ulicama Dublina nakon što je muškarac napao i ozlijedio nožem pet osoba, među njima troje djece. Irska policija uhitila je više osoba, a za izazivanje nasilja krivi krajnju desnicu, prenosi Hina.

Plenković je rekao da nemaju informacija ima li ozlijeđenih hrvatskih državljana u neredima, kao i da će ministarstvo vanjskih i europskih poslova i hrvatsko veleposlanstvo u Irskoj izvijestiti ako bude takvih saznanja.

Dnevnik.ba