NETWORK

Finska optužila Rusiju da joj dovodi migrante, zatvorila sve granice osim jedne

Finska je u petak privremeno zatvorila sve granične prijelaze s Rusijom osim jednog kako bi zaustavila neuobičajeno veliki priljev migranata koji pristižu s ruskog teritorija

Helsinki optužuje Moskvu da je u posljednja dva tjedna dovela na finsku granicu oko 700 migranata, većinom iz Jemena, Afganistana, Kenije, Maroka, Pakistana, Somalije i Sirije.

Kremlj odbacuje optužbe službenog Helsinkija. Finska je prošli tjedan zatvorila četiri granična prijelaza s Rusijom, a u noći na petak je zatvorila preostale granične prijelaze, uz izuzetak najsjevernijeg Raja-Jooseppi u arktičkom području.

Mjera ostaje na snazi idućih mjesec dana. Raja-Jooseppi je ujutro otvoren za promet i nastavit će primati zahtjeve za azil tijekom četiri radna sata u danu, priopćila je finska granična straža. U četvrtak je 92 ilegalnih migranata stiglo na granične prijelaze Salla i Vartius, no tijekom noći nije bilo novopridošlih.

Finska u međuvremenu očekuje dolazak više desetaka pripadnika Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) kako bi pomogli u patroliranju 1340 kilometara duge granice s Rusijom.

Prva skupina pripadnika Frontexa stiže u Finsku 29. studenoga, a među njima su stručnjaci za nadzor, prevoditelji i stručnjaci za provjeru dokumenata.

Finska je prošle godine donijela zakon koji dopušta njezinim graničnim vlastima da iznimno prestanu primati zahtjeve za azil na određenim prijelazima u slučaju da nordijska zemlja postane meta masovne imigracije koju je orkestrirala neka druga država.

Finska granična straža je priopćila da se sprema za sve scenarije, uključujući i pokušaj migranata da se prebace u na finski teritorij šumskim putevima.

“Zatražili smo opremu za nadzor i praćenje, uključujući i radare s termalnim kamerama”, priopćio je dužnosnik nacionalne granične straže. Frontex će u Finskoj rasporediti 50 policajaca i ostalog osoblja te opremu, uključujući i patrolna vozila, uz devet pripadnika Frontexa koji su već ranije raspoređeni.

Norveška, koja također dijeli granicu s Rusijom, za sada nije zamijetila nikakve nepravilnosti, rekao je premijer Jonas Gahr Stoere u petak tijekom posjete estonskoj prijestolnici Tallinnu. Poput Finske, i Estonija bilježi migrantski pritisak na granici s Rusijom.

Estonsko ministarstvo unutarnjih poslova je u četvrtak optužilo Rusiju za “hibridnu napadačku operaciju” kako bi na granici te baltičke države gomilala migrante u cilju potkopavanja državne sigurnosti i uznemiravanja stanovništva.

Oko 30 migranata, uglavnom iz Somalije i Sirije, pokušalo je posljednjih dana ući iz Rusije u Estoniju, no ministarstvo tvrdi da nitko nije zatražio azil i da su svi vraćeni natrag.

Izvor: tportal.hr