Na pitanje o slovenačkom uvođenju granične kontrole prema Hrvatskoj, Plenković je kazao kako je Ljubljana samo pratila talijansku odluku o uvođenju granične kontrole prema Sloveniji, dok i druge zemlje, poput Francuske, Njemačke i Austrije, trenutno koriste tu mogućnost.

– Vjerujem da je to signal javnom mnijenju i građanima da vlade više brinu o sigurnosti. No, hoće li takav potez doista spriječiti terorističke napade ili porast ekstremizma? Mislim da neće, već treba povećati suradnju između naših policijskih službi i pokušati razmijeniti što više informacija te zaštititi naše granice na pravim vanjskim granicama Europske unije – istakao je Plenković, prenosi Hina.

Za kontrolu migracija istočnomediteranskom rutom je, uz jačanje grčko-turske i bugarsko-turske granice, potrebno da Bosna i Hercegovina te Srbija usklade viznu politiku s EU-om.

– Ono što sada imamo je da ljudi lete u Sarajevo ili Srbiju avionom kao turisti i onda se u jednom danu transformiraju iz turista u ilegalne migrante koje vode krijumčarske grupe zelenom granicom – rekao je hrvatski premijer.

Upitan o sukobu između Izraela i Hamasa, Plenković je ponovio kako se sve članice Evropske unije slažu da Izrael ima pravo na obranu, ali da treba poštivati međunarodno humanitarno pravo.

Nakon “užasnog terorističkog napada Hamasa” i “pokolja civila” bilo je “razumno očekivati njihovu (izraelsku) reakciju i svatko bi reagirao u njihovoj poziciji”, naglasio je Plenković.

Hrvatski je premijer izrazio žaljenje zbog neuspjeha pregovora između Kosova i Srbije, ali je naglasio kako i nije bilo očekivano da će Srbija potpisati de facto priznanje Kosova prije izbora u decembar.

Izvor: Fena