AKTUELNO

Odbrana dokazuje kako je Alispahić shvatio da su migranti prijetnja

Odbrana Fatmira Alispahića, optuženog za izazivanje mržnje prema migrantskoj populaciji, uložila je medijske izvještaje i druge tekstove nastojeći da dokaže na osnovu čega je optuženi formirao uvjerenja da su migranti predstavljali prijetnju.

Odbrana je uložila 50-ak medijskih izvještaja, koji, kako je kazao branilac Mensur Radončić, predstavljaju osnovu za uvjerenja optuženog da su migranti predstavljali prijetnju.
Branilac je citirao naslove izvještaja raznih medija u kojima se navodi da su migranti opljačkali, pretukli, te palili i provaljivali u imovinu. Jedan od izvještaja se odnosi na ubistvo, a jedan na silovanje. Prema citiranim naslovima, napadi su počinjeni u raznim gradovima BiH, a među žrtvama su i maloljetnici i djevojke. Izvještaji su datirani od početka 2019. do kraja 2020. godine.

“Druga grupa dokaza je pregled tekstova o migrantima kao sigurnosnoj prijetnji”, rekao je Radončić.

On je u dokaze uložio i izvode iz istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i bivšeg ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića.

Tužilac Kasim Halilčević kazao je da ne spori da su uloženi tekstovi objavljeni, ali da oni nemaju veze kao ni težinu djela za koja se tereti optuženi.

Alispahić je optužen za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti. Na teret mu je stavljeno da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Nakon što se Odbrana izjasnila da nema više dokaza, tužilac Halilčević je predložio da se kao dodatni svjedoci saslušaju dva ombudsmana BiH, kao i dva predstavnika Vijeća za štampu. On je rekao da želi pokazati kako su ove institucije inicirale postupak, šta je bio njihov motiv za prijavu, te kakve su posljedice mogle nastupiti.

Branilac Radončić se protivio prijedlogu, navodeći da Tužilaštvo time ne pobija dokaze Odbrane, kao i da je već saslušana osoba koja je sačinila prijavu, koju su ombudsmani samo potpisali.

On je dodao kako je na Sudu da utvrdi da li u objavljenim tekstovima ima elemenata krivičnog djela.

Sudija Goran Radević odbio je prijedlog za saslušanje četiri svjedoka smatrajući ih nepotrebnim, i napomenuo da su već saslušani predstavnici ombudsmana i Vijeća za štampu.

U sklopu dokaza Suda izvršen je uvid u početnu stranicu portala Antimigrant.ba te uloženi propisi i prijedlozi izmjena u vezi sa krivičnim djelom za koje je Alispahić optužen.

Za 12. novembar zakazano je iznošenje završnih riječi.
Izvor: Patria