KOMENTAR

Njemački su dvojicu migranata koji su silovali petnaestogodišnjakinju osudio na uvjetnu kaznu

Dvojica Sirijaca silovali su petnaestogodišnju njemačku tinejdžerku koja je pomagala dvojici mladih migranata u integraciji, što je uključivalo i pružanje lekcija njemačkog jezika.
Tokom četiri godine nakon događaja, okružni sud Uelzena proglasio je Mohamada T. (24) i Schadija A. (24) krivima za zločin.
Annika R., koja je promijenila ime i sada ima 19 godina, sudila se sa svojim silovateljima, navodi njemački list Bild.
U ljeto 2016. godine, Anika, kojoj je majka zaposlena kao humanitarni radnik za migrante, posjetila je smještaj Sirijaca u okrugu Lüchow-Dannenberg.

Prvo su zajedno pili čaj u sobi kad su odjednom dvojica muškaraca postala agresivna. Prema optužnici, Mohamad T. je držao djevojčicu za ruke dok ju je saučesnik svukao i silovao.
Nakon silovanja, dvojac joj je zaprijetio rekavši joj: “Ako nešto kažeš, pobit ćemo cijelu tvoju porodicu.”
Čekala je godinu dana da prekine šutnju o seksualnom napadu, i to tek kada se jedan od počinitelja namjeravao useliti u njezinu kuću.
Sudija je dvojici muškaraca umanjio kaznu, ukazujući na mladu dob migranata u vrijeme silovanja. Schadi A. dobio je presudu o dvogodišnjoj uslovnoj maloljetničkoj kazni, dok je njegov saučesnik dobio 18-mjesečnu uslovnu kaznu, plus obojica novčanu kaznu od 500 eura. Obojica muškaraca porekli su da se dogodilo silovanje.
Advokat žrtve, Björn Nordmann, rekao je “Za moju klijenticu važno je da joj sud vjeruje. Protekle četiri godine bile su joj teške.”
Nejasno je zašto su dvojica muškaraca, koja su u trenutku napada imali više od 18 godina, dobili maloljetničke kazne.

E.G.