KOMENTAR

PARIZ: 75 odsto od ukupnog broja krivičnih djela maloljetnika u 2019. i 2020. godini počinili maloljetnici iz zemalja Magreba

U toku prošle sedmice francuski političari Jean-François Eliaou i Antoine Savignat su prezentovali izvještaj o statusu maloljetnih migranata bez pratnje, otkrivajući da velika većina maloljetnih kriminalaca dolazi iz tri države Sjeverne Afrike: Maroka, Alžira i Tunisa.
Pretpostavlja se da je u Francusku, u 2019. godini ilegalno ušlo oko 17.000 maloljetnih migranata, ali je većina bila iz Gvineje, Malija i Obale Slonovače.
Uprava za sudsku zaštitu mladih (DPJJ) procijenila je da oko 10% (2000-3000) svih maloljetnih migranata umiješano u kriminal. Većina od tog broja su kriminalci iz Magreba.
Izvještaj Francuskih političara sadrži nekoliko preporuka o tome kako se nositi sa problemom maloljetničkog kriminala, među kojima je glavni poziv da se osigura da ne lažu da su maloljetni.
Izvještaj procjenjuje da je najmanje polovina maloljetnih migranata u Parizu koji tvrde da imaju 16 ili 17 godina zapravo starija od 18 godina.
Oni su također zatražili da se za migrante kriminalce čuvaju otisci prstiju i drugi podaci. Podaci bi trebali biti podijeljeni s vlastima zemalja Magreba, ističući dobru saradnju između pariske  i marokanske policije u 2018. godini, kada je u Parizu uhapšeno 320 marokanskih kriminalaca.
Ta operacija je tada dovela do 1500 uhapšenih ilegalnih migrantskih kriminalaca, ali samo rijetki su na kraju deportovani.
Maloljetni migranti su također postali problem u francuskim zatvorima. Za veliki porast nasilja kriv je veliki priliv ilegalnih migranata u zatvore. Tuče, verbalni napadi, podmetanje požara su svakodnevni prizori.
E.G.