NETWORK

Njemačka je kapitulirala: Pogriješili smo s migrantima. Vratimo ih na Balkan uz pomoć medija

Upravo je krenula nova medijska kampanja vezana za problem migranata. Netko je hrvatskim mainstream novinarima dao zeleno svjetlo za promoviranje dislokacije migranata iz Njemačke u Hrvatsku. Svjedočimo kreiranju “hot spota” za migrante na Balkanu gdje će Europa “rezultate” svoje loše vanjske politike prebaciti na naše države.
Perfidno upakirane informacije imaju za cilj promovirati ekonomsku i humanitarnu dobrobit prihvata migranata iz cijelog svijeta. Po mogućnosti onih čije su kulture različite od kulture balkanskih naroda. Umjesto da se prekinu sukobi u dalekim zemljama i pomoć teroristima, građani se opet plaše i upozoravaju: “ako ne prihvate migrante, mirovina neće biti”. Nešto slično je govorila Vesna Pusić prije referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a danas govore hrvatski mainstream novinari. Formula je provjerena i funkcionira. Zašto je onda ne primijeniti iznova?

“Migranti će oporaviti ekonomiju i omogućiti ekonomski rast balkanski država”, “Hrvatima će konačno biti osigurana mirovina”, “Jeftina radna snaga će ojačati domaće gospodarstvo”, “Migranti su visoko obrazovane osobe”, uglas pišu i govore novinari medija pod kontrolom vanjskog faktora.

Slične izjave daju i političari. Ne samo naši, nego i zapadni. Ma koliko se ustručavali javno reći, ipak se radi o organiziranoj akciji na razini Europe ili kako bi to naš narod rekao “klasičnoj zavjeri”.

Međutim, što kažu statistike iz tih zapadnih zemalja? Jesu li migranti doista rješenje svih naših problema ili se informacije o stvarnoj situaciji kriju?

Najnoviji podaci iz Njemačke govore sasvim suprotno od onoga što nam se servira. Njemačka uredno bilježi sve one koji ulaze u Njemačku. Osim osnovnih podataka, Njemačka pažljivo prikuplja i podatke o obrazovanju svakog migranta i njegovoj stručnoj sposobnosti.

Rezultati su poražavajući. Migranti nisu rješenje za njemačke mirovine i ekonomiju, nego su teško rješivi problem.

ŠTO KAŽU STATISTIKE IZ NJEMAČKE?
Od 1.300.000 potražioca azila u Njemačkoj koji su registrirati od 2015. godine, samo 17% je pohađalo visoke i više škole. Većina migranata nije nikada pohađala srednju školu. Liječnika i inženjera imamo manje od 2%. Najobrazovaniji migranti dolaze iz Sirije, međutim u Njemačkoj vrlo teško dolaze do posla. Samo 15% Sirijaca je pronašlo posao u Njemačkoj, dok 85% ovisi o socijalnoj pomoći.

I pored velikog napora, integracija u Njemačkoj ide vrlo teško. Uloženo je mnogo novaca u raznorazne programe, ali su rezultati vrlo slabi.

20% migranta radi vrlo slabo plaćene poslove čišćenja i u restoranima, a od kojih nije moguće normalno živjeti. Radi se o poslovima koji nisu dovoljno plaćeni i koji ne odgovaraju potražnji radne snage u Njemačkoj.

Danas Njemačka nudi 1.600.000 slobodnih radnih mjesta, međutim migranti nemaju profil koji može zadovoljiti tržište rada u Njemačkoj. Migranti ne pričaju jezik, nemaju dovoljne kvalifikacije i poslovi koje su radili u svojim državama nisu kompatibilni s poslovima u Njemačkoj. Jedan automehaničar iz Iraka, ne može popravljati njemačke automobile. A upravo je to što treba Njemačka.
Rezultat svega: migranti moraju krenuti iz početka. Naučiti jezik, matematiku, fiziku prije nego počnu tražiti posao.

Za kraj ostavljamo najbolje. Njemačka je predvidjela 13 milijardi eura samo za učenje njemačkoj jezika. Politika spaljene zemlje Zapada, gdje se daleke zemlje uništavaju kako bi se doseglo do jeftine i sposobne radne snage, očito ne donosi rezultat. Šteta je učinjena, ali cijenu ipak trebaju platiti narodi Balkana, a što propagiraju hrvatski mainstream novinari i političari.