NETWORK

VLADIČIN HAN: Pronađeno 140 ILEGALNIH MIGRANATA u vozu, odmah dobli besplatan smještaj, hranu, odjeću…

Migranti koji su u subotu ujutru pronađeni u vozu u Vladičinom Hanu, njih 140, raspoređeni su u nekoliko prihvatnih centara, potvrđeno je iz Komesarijata za migracije.
Goran Ćirić iz Komesarijata za izbeglice i migracije u migrantskom centru u Vranju, tvrdi da su migranti prihvaćeni i da su im obezbeđeni i plaćeni besplatan smeštaj, grejanje, hrana, medicinska zaštita, odeća i obuća.

– Migranti koji su pronađeni u vozu u Vladičinom Hanu smešteni su u Bosilegradu, Bujanovcu, Vranju, Preševu i Sjenici. Reč je o broji ljudi između 120 i 140 lica. Svi oni su zbrinuti na adekvatan način – dodaje Ćirić.

Reč je o izbeglim muškarcima, samcima, iz Pakistana, Avganistana i Sirije. Žena i dece ovde nema.
Kako je došlo do toga da toliki broj migranata uđe oko 70 kilometara u teritoriju Srbije, za sada nije poznato, osim da su pronađeni u putničkom vozu koji je saobraćao na relaciji Vranjska Banja – Niš.

Osam autobusa punih migrantima stiglo sa severa Srbije

Takođe, u petak je osam autobusa sa oko 300 migranata stiglo u prihvatni centar u Preševu sa severa Srbije.

Centar u Preševu nije bio aktivan godinu i po dana. Za to vreme, radili su centri u drugim opštinama Pčinjskog okruga, i to u Vranju, Bujanovcu i Bosilegradu.

Od pre nedelje ponovo je aktiviran i tada je stigla grupa od 400 migranata sa severa zemlje, koji su do tada bili u improvizovanim objektima. Sve zajedno u Prihvatnom centru u Preševu, jednom od najvećih u Srbiji, trenutno je oko 800 migranata. Ukupni smeštajni kapaciteti za migrante u Srbiji su 6.000 ležajeva.