NETWORK

Grčka policija privela 25 maloljetnih migranata tokom protesta u kampu

Grčka policija privela je 25 maloletnih migranata bez pratnje koji su učestvovali u demonstracijama u kampu Filakio blizu grčko-turske granice tražeći da im se uzmu u razmatranje zahtevi za azil, saznaje se iz policijskih izvora.

Demonstranti su palili madrace i gađali policiju kamenjem, naveo je taj izvor.

U kampu Filakio se nalazi oko 250 tražilaca azila, među kojima oko 100 maloletnika bez pratnje, a neki od njih čekaju više od šest meseci da im se procesuira zahtev za azil, navela je policija u Evrosu, prenosi agencija AP.

Grčka je u martu prekinula procesuiranje zahteva za azil, kada je Turska otvorila svoje granice ka Evropi i kada se hiljade migranata i izbeglica nagomilalo na kopnenoj grčko-truskoj granici.

U aprilu zbog mera uvedenih za sprečavanje širenja pandemije COVID-19, službe za azil i druge grčke javne službe su radile usporeno.

Atinu su više puta kritikovale nevladine organizacije za odbranu prava migranata i izbeglica zbog hroničnih nedostataka sistema odobravanja azila i očajnih uslova u prenatrpanim izbegličkim kampovima, navodi Frans pres.

Grupe za odbranu ljudskih prava često su kritikovale grčku vladu zbog držanja migranata mladjih od 18 godina koji putuju bez pratnje u pritvornim kampovima.

Konzervativna vlada Kirijakosa Micotakisa u petak je usvojila novi zakon koji ubrzava proceduru dodele azila, što preti da ugrozi prava tražilaca azila, prema nevladinim organizacijama.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović prošle nedelje je izrazila zabrinutost zbog novog zakona i česte upotrebe mere pritvora za tražioce azila.

Grčka u petak preuzima rotirajuće predsedavanje Savetom Evrope.

“Nemamo nameru da krijemo manjkavosti našeg sistema i trudimo se da se sa njima suočimo”, rekao je danas na video konferenciji pomoćnik grčkog ministra spoljnih poslova Miltijadis Varvicijotis.

Varvicijotis je rekao da nalaženje odgovarajućeg mesta u EU za decu i tinejdžere ostaje prioritet.

“Kao što znate, naši kapaciteti su iscrpljeni tako da se naše inicijative preuzimaju na evropskom nivou, i već smo imali odredjen uspeh sa Luksemburgom i Nemačkom”, rekao je on.

Izvor: N1