AKTUELNO

Nedopustivo negiranje Suda BiH i targetiranje Fatmira Alispahića

Nema propitivanja pravomoćnih sudskih odluka! To važi za sve, osim za one koji su početkom septembra organizirali “Obuku tužilaca, sudija i policijskih službenika” na temu govora mržnje, a gdje je tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK Amir Bajrić predstavio “Studiju slučaja iz domaće prakse (Prijedlog Vijeća Evrope: Slučaj Fatmira Alispahića)” – iako je Fatmir Alispahić pravomoćno oslobođen pred Sudom BiH koji je u svom obrazloženju, između ostalog, naveo da – “tužilaštvo nije dokazalo da je Alispahić počinio krivično djelo izazivanja naconalne, rasne i vjerske mržnje i netrepeljivosti“, te da su „izjave u okvirima političkog, publicističkog slobodnog narativa, zaštićenog slobodom govora u BiH“.
Činjenica da je nakon pravomoćne Presude edukacija tužilaca, sudija i policijskih službenika vršena na dokazivanju da je Fatmir Alispahić, ipak, vršio govor mržnje, te da je Sud pogriješio, direktno je potkopavanje autoriteta Suda BiH, te targetiranje Fatmira Alispahića.
Trebali bi to znati i u kancelariji Vijeća Evrope, a to bi nadasve trebao znati tužitelj Amir Bajrić, koji je mogao odbiti da drži edukaciju na osnovu propitivanja slučaja koji je okončan pravomoćnom oslobađajućom Presudom. Jer, da je Fatmir Alispahić osuđen, onda bi se mogao predstavljati taj govor mržnje, a pošto je pravomoćno oslobođen, onda edukacija o “govoru mržnje” nema nikakvog smisla, i može se realizirati samo kroz rušenje autoriteta Suda BiH.
Sa aspekta ljudskih prava i pravne sigurnosti novinara koji je pravomoćno oslobođen, ovaj čin možda predstavlja stavljanje “mete na čelo”, utoliko što bi mnogi tužioci mogli razumjeti da “pravda nije zadovoljena”, te krenuti u proganjanje Fatmira Alispahića po ko zna kakvim osnovama. Da li će to razumjeti u Kancelariji Vijeća Evrope u Sarajevu, i drugdje – da ova vrsta potkopavanja autoriteta Suda BiH, kao i prava na slobodu govora, nije u funkciji stabilosti pravnog i demokratskog poretka?!

Link na sadržaj pravomoćne Presude: https://antimigrant.ba/presuda-apelacionog-vijeca-suda-bih-poraz-tuzilastva-bih-pobjeda-struke-pravde-i-istine/

Link na medijske izvještaje:
https://www.dnevnik.ba/vijesti/fatmir-alispahic-pravomocno-osloboden-optuzbi-za-izazivanje-mrznje-2631321
https://bljesak.info/vijesti/crna-kronika/alispahic-osloboden-optuzbi-za-izazivanje-mrznje/380053