AKTUELNO

Nakon pobune 300 migranata: Situacija u kampu trenutno mirna

Situacija u migrantskom kampu na lokalitetu Lipe kod Bihaća danas je mirna, a pripadnici MUP-a USK rade na rasvjetljavanju jučerašnje pobune.

U migrantskom kampu na lokalitetu Lipe kod Bihaća pobunio se veći broj migranata koji su pričinili i materijalnu štetu na jednom od policijskih vozila, a policija je bila prinuđena da upotrijebi vatreno oružje, odnosno da ispalili hice upozorenja uzrak.

Načelnik Krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Snežana Galić rekla je da je sve počelo u ponedjeljak oko sat i po poslije ponoći kada se od 200 do 300 migranta pobunilo zato što im, navodno, nije omogućena ljekarska pomoć.
Prema njenim riječima, migranti iz ovog centra bacali su kamenje i druge predmete prema policajcima i radnicima koji rade na osiguranju kampa, ali povrijeđenih nije bilo.

– Da bi zaštitili sebe i svoje živote, policijski službenici su u tom trenutku ispalili dva hica upozorenja uzrak, a u centar su upućene i dodatne snage radi uspostavljanja reda – navela je Galić.

Galić je rekla da pripadnici MUP-a svakodnevno provode aktivnosti kada je riječ o izmještanju migranata s javnih površina i iz napuštenih objekata u Bihaću.

– Odvozimo ih u kamp Lipe, a oni se vraćaju. Migrantima su interesantni Bihać i granica, odnosno izlaz u zemlje EU – rekla je Galić i dodala da su i jutros dva autobusa s migrantima odvezena u ovaj kamp.

Komesar MUP-a USK Mujo Koričić obećao nam je izjavu u toku dana.

Izvor: Avaz