AKTUELNO

Ilegalni migranti napravili pobunu, policija ispalila hice upozorenja

Policija Unsko-sanskog kantona morala je ispaliti dva hica uzrak da bi smirila pobunu koju su u kampu Lipa kraj Bihaća organizirali migranti.

Kazao je ovo ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić i napomenuo da policija neće dozvoliti da migranti po ovom kantonu šetaju gdje hoće i kako hoće.

– U kampu Lipa pobunilo se oko 300 migranata. Nisu bili zadovoljni hranom i određenom medicinskom uslugom. Zato su počeli protest, koji je eskalirao. Kamenovali su prostorije u kojima borave, bacali kamenje na uposlenike Službe za poslove sa strancima i jedno naše vozilo – rekao nam je danas Kljajić.
Da ne bi došlo do eskalacije, policija je morala reagirati. Ispalili su dva hica upozorenja, nakon čega je situacija dovedena pod kontrolu i sada je sve mirno.

– Nije bilo povrijeđenih policajaca. Nakon ispaljivanja hitaca, migranti su se povukli. Razumijem da teško prihvataju da su izmješteni van grada, ali mi činimo sve kako bi građani bili sigurni. Migranti uporno pokušavaju doći do grada, ali mi ih vraćamo nazad u kamp. Moraju prihvatiti da je Lipa trenutno njihov novi dom – rekao je Kljajić.

Posljednjih dana migranata nema u Bihaću, međutim, kako kaže ministar Kljajić, prave probleme u Velikoj Kladuši.

– Pokušavamo s lokalnim vlastima naći lokaciju van urbanog područja grada i da formiramo jedan isti prihvatni centar po uzoru na Lipu. Time bismo stanje migracija u USK držali 100 posto pod kontrolom. Tako bismo i mi i građani bili zadovoljni – kaže Kljajić.
Što se tiče najave novog priliva migranata, Kljajić ističe da su u stalnoj komunikaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

– Imamo punu podršku ministra Radončića kada je u pitanju zabrana kretanja migrantima na području Kantona. Svi migranti koji dođu na područje Kantona, neće se moći slobodno kretati, već ih smještamo u Lipu. Bira i Miral su definitivno prekriženi kao centri jer su preblizu građanima – kaže Kljajić.

On dodaje da se neće bježati od činjenice da povećaju kapacitet u migracionom centru Lipa, ali to će zavisiti od situacije.

U Lipi je trenutno smješteno oko 750 migranata, a zamišljeni kapacitet od IOM-a je oko 1.000 mjesta.

– Ponavljam da je i u Biri bio kapacitet 1.500 migranata, pa je u zimskom periodu bilo i 2.500 migranata. Ako situacija na terenu bude zahtijevala da povećamo kapacitet u Lipi, mi ćemo ga sigurno povećati – zaključio je Kljajić.

Izvor: Avaz