AKTUELNO

Ministar Radončić i direktor Galić održali hitan sastanak: Razgovarali o novim mjerama zaštite granice

Povodom najava da je Republika Turska odlučila otvoriti granice i na taj način pustiti migrante ka zemljama Evropske unije, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić sastali su se danas i razgovarali o stanju na državnoj granici, s naglaskom na istočnu granicu, kao i o mjerama koje je potrebno poduzeti da bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata.

Iako su svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, direktor Galić kazao je da će se dodatno vršiti preraspoređivanje policijskih službenika Granične policije BiH po svim linijama rada, u cilju zaštite državne granice i da je dodatni broj policijskih službenika već upućen na istočni dio granice, uključujući i mobilne jedinice Granične policije BiH.

Uz navedeno, razgovarali su i o neophodnosti povećanja podrške drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa. Trenutno GPBiH pomoć u nadzoru državne granice pružaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Ministar Radončić je kazao kako će GPBiH i nadležne bh. institucije u svom radu imati punu podršku Ministarstva sigurnosti BiH te naglasio važnost unapređenja koordinacije i uključivanja svih nivoa vlasti za učinkovitije upravljanje migrantskom situacijom u BiH.

Podsjećamo, Reuters je prenio izjavu neimenovanog turskog zvaničnika koji tvrdi da je turskoj policiji, obalskoj straži i pograničnim sigurnosnim službama naređeno da ne zaustavljaju migrante i izbjeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Ubrzo nakon toga, agencije su prenijele da je prva grupa od blizu 300 migranata, uključujući žene i djecu, krenula ka Evropi.

Izvor: Avaz