AKTUELNO

Cvijanović: Region mora da se brani od migranata jer se Evropa potpuno zatvara

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da se EU potpuno zatvara pred migrantima i uspostavlja mjere da zaštiti svoje spoljne granice, a da se region nalazi na brisanom prostoru i zato ima pravo da radi sve ono što čini i EU.
“Poseban problem je da migranti, kada dođu na naše prostore, nemaju prolaza dalje zato što Evropa hermetički zatvara svoje granice. Mi smo između prve spoljne granice EU koja je propusna i ove koju žele da štite prema Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj. Treba da štitimo sebe zajedničkim angažmanom država regiona kao što oni štite sebe i šta tu nije legitimno”, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su joj predstavnici EU govorili da Srpska mora pokazati više solidarnosti prema migrantima.

“Zašto bi Srpska pokazala više solidarnosti ako države članice EU to ne pokazuju? Mi kao mala Republika nismo u EU, nemamo mehanizme zajedništva, novac i službe kao oni i licemjerno je da mi trebamo, a oni ne trebaju da pokažu više solidarnosti”, rekla je Cvijanovićeva za ATV.

Prema njenim riječima, nisu spoljne granice EU samo one koje oni štite u susjedstvu ovog regiona, navodeći da je Grčka u velikom problemu, a da su raniji dogovori i sporazumi sa Turskom na staklenim nogama i oni zbog raznih razloga neće da podnose pritisak.

“Suština je u tome da u okviru regiona bude napravljen zajednički front kako bismo se izborili sa ovim problemom. Ako Evropa ima pravo da štiti svoje spoljne granice i ako ih ne štiti dovoljno dobro na jugu gdje i jeste glavni problem jer nam odatle dolaze migranti, a vidimo da ne štiti, zašto mi ne bismo imali pravo da zajedničkim angažmanom štitimo sami sebe. Zašto to moraju da budu isključivo snage Fronteksa”, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je migrantska kriza veliki problem kojem se možda nekada i ne pridaje dovoljno pažnje.

“To je masa ljudi koja u potpunosti može da poremeti stabilnost, odnosno bezbjednosnu, finansijsku, zdravstvenu i svaku drugu situaciju”, upozorila je Cvijanovićeva.

Navodeći da je taj problem prisutan pet godina u regionu, Cvijanovićeva je istakla da je trenutno situacija drugačija jer se Evropa potpuno zatvara.

“Na regionalnom planu moraju da se razviju mehanizmi da se zaštitimo od talasa migranata. To posmatram daleko i široko da bih pravila zajedničke formacije država regiona. Ovaj region je, nažalost, opterećen problemima političke prirode i ne može da se okrene stvarnom životu. Zar ne bi bilo normalno da imamo mobilnost da možemo zajednički da reagujemo na ovaj problem”, istakla je Cvijanovićeva.

Izvor: Atv