AKTUELNO

Migrantima zabranjeno slobodno kretanje, svi moraju u prihvatne centre

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je danas Odluku o ograničenju kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini kako bi se minimizovale posljedice i spriječilo širenje koronavirusa.
U suštini, odluka se odnosi na migrante iz afričkih i azijskih zemalja iako to nije direktno spomenuto u odluci. Prvi pasus odluke opisuje upravo situaciju u kojima se nalazi većina osoba koje su u posljednjih nekoliko mjeseci pa čak i godina ilegalno ušle u našu zemlju.

“Odlukom se ograničavaju kretanje i boravak stranaca koji nemaju važeće
identifikacione dokumente na osnovu kojih se sa sigurnošću može utvrditi njihov
stvarni identitet, koji nezakonito borave u BiH, koji su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil i posjeduju važeću potvrdu o iskazanoj namjeri ili koji su podnijeli zahtjev za azil u BiH”, kaže se iz Vijeća ministara.

Ograničenja za ove strance odnose se na zabranu kretanja i boravka izvan centara u koje su smješteni.

Služba za poslove sa strancima u saradnji sa ovlaštenim policijskim službenicima
entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko Distrikta će strance koji u BiH imaju neki od ovih statusa, a koji se nalaze izvan centara u skladu sa Zakonom o strancima, sprovesti u najbliži privremeni prihvatni centar, prema mjestu u kojem se stranac zatekne.

Ova odluka se privremeno primjenjuje do prestanka razloga za propisivanje ovih mjera, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti odluku.

Izvor: Klix