AKTUELNO

Migranti se ne žele dobrovoljno vratiti kući: Kakav je plan za deportacije iz BiH?

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je za Klix.ba da su inspektori već jučer krenuli za identifikacijom ilegalnih migranata i prvim korakom u procesu njihove deportacije iz BiH.
Iako je potrebno da se migranti dobrovoljno izjasne o povratku u zemlju porijekla, inspektori Službe za poslove za strancima jučer su naišli na prve probleme u prihvatnim centrima. Migranti ne žele ni saradnju ni povratak.

“Što se tiče dobrovoljnosti, mislim da je neće ni bit. Migranti ne žele ni sarađivati. Mi smo poslali inspektore u prihvatne centre kako bi utvrdili broj ilegalnih migranata koji žele dobrovoljno da se vrate u svoje zemlje. Već imamo probleme nesaradnje i nema nijednog migranta koji želi da se vrati”, rekao nam je Ujić.

Naglašava da ilegalni migranti nemaju nikakve lične dokumente te da Služba pokušava putem biometrijskih podataka utvrditi o kojim osobama se radi.

“A za to je potrebna puna saradnja ambasada zemalja iz kojih migranti dolaze. Međutim, saradnja s ovim zemljama, odakle je najviše migranata, poput Pakistana, nije zadovoljavajuća. Odgovor ambasadora Pakistana je da oni ne posjeduju bazu podataka na osnovu biometrijskih podataka, već da imaju neke baze onih koji su počinili teža krivična djela”, kazao nam je Ujić.

Na pitanje koja je druga opcija, jer je očito da migranti neće sarađivati, Ujić odgovara da on čvrsto podržava ovo što je pokrenuo ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i da će Služba za poslove sa strancima upotrijebiti sve svoje resurse da dođe do nekog rezultata.

“Ako ne bude rezultata u cilju utvrđivanja identiteta, Ministarstvo sigurnosti će pokrenuti razgovore s ambasadama zemalja odakle je najviše migranata, a to su Pakistan, Alžir, Maroko i Afganistan. Siriju izuzimamo iz ove situacije i državljanima Sirije se nećemo baviti zbog situacije u kojoj se nalazi ta država”, dodao je.

Za kraj Ujić kaže da će Ministarstvo sigurnosti BiH za nekoliko dana dobiti rezultate koje ostvari Služba za poslove sa strancima kako bi se nastavio ovaj proces.

Treba istaći da trenutno nijedna zemlja nije spremna sarađivati po pitanju povratka svojih državljana iz BiH te da je to problem s kojim se suočava cijela Evropa.

SIGURNOSNI PROBLEM
Radončić: Migrante planiramo deportovati, BiH nije parking za Evropu

Pravo je pitanje na koji način nadležni u BiH planiraju deportovati blizu 10 hiljada ilegalnih migranata, naročito u jeku pandemije koronavirusa s obzirom na to da su ovo pitanje na velika vrata otvorili ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. BiH se trenutno suočava s ogromnim zdravstvenim i ekonomskim izazovima, kao i sve zemlje na svijetu.

Radončić je zatražio kreiranje spiska svih ilegalnih ekonomskih migranata s obrazloženjem da BiH “nije parking za Evropu” i da je ovo veliki sigurnosni problem za našu zemlju, koji se mora rješavati.

“Svi ti migranti dolaze iz zemalja koje su bogatije od BiH i moraju biti deportovani. Neka nam umjesto novca da ih držimo ovdje, EU da novac da ih deportujemo. Nismo nehumani, ali sada ćemo imati 40-50 hiljada nezaposlenih, a držimo 10.000 migranata koji čekaju da BiH bude parking za Evropu. Neće moći”, istakao je Radončić.

Izvor: Klix