NETWORK

Migranti napravili haos u Švedskoj

Švedska premijerka: ‘Integracija imigranata nije uspjela, imamo paralelna društva‘

Brojni Šveđani su početkom mjeseca bili zatečeni i šokirani neredima u kojima je ozlijeđeno više od 100 policajaca

Švedska nije uspjela integrirati veliki broj imigranata koje je primila u posljednja dva desetljeća, što je rezultiralo stvaranjem paralelnih društava i nasiljem bandi, izjavila je u četvrtak premijerka Magdalena Andersson koja je pokrenula niz inicijativa za borbu protiv organiziranog kriminala.

Brojni Šveđani su početkom mjeseca bili zatečeni i šokirani neredima u kojima je ozlijeđeno više od 100 policajaca.

Nasilje je izbilo nakon spaljivanja kurana na skupu koji je organizirao švedsko-danski političar i najave da će održati skupove u imigrantskim četvrtima.

U Malmou je sredinom travnja u prosvjedima protiv krajnje desnog pokreta kojeg vodi Rasmus Paludan izbilo nasilje, palile su se kante za smeće, automobili i trgovine, a policija je bila zasuta kamenjem i pirotehničkim sredstvima.

Andersson upire prst krivnje za nerede i napade na policiju na kriminalce, ocjenivši da je u Švedskoj omogućeno djelovanje i islamistima i krajnjoj desnici.

“Dopušteno je da segregacija ode tako daleko da sada u Švedskoj imamo paralelna društva. Živimo u istoj zemljii, ali u potpuno različitim realnostima”, rekla je Andersson.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/svedska-premijerka-integracija-imigranata-nije-uspjela-imamo-paralelna-drustva-15189450