NETWORK VIDEO

NJEMAČKA: Napaćeni “muhadžir” u znak zahvalnosti nožem ranio pet osoba

Muškarac porijeklom iz Iraka napao nožem putnike u vozu u Njemačkoj, ranio petero

Policajac koji nije bio na dužnosti i još dvoje putnika u regionalnom vozu u Njemačkoj svladali su u petak muškarca rođenog u Iraku koji je nožem ranio pet osoba, uključujući policajca.
Iz policije su rekli da je 31-godišnji napadač bio pod istragom zbog mogućeg ekstremizma dok je živio u izbjegličkom hostelu 2017. godine, ali da motiv napada u vozu nije utvrđen.
Četvorica povrijeđenih su u bolnici zbrinuta zbog rana na rukama i glavi, dok je jedna žrtva ubodena u lopaticu. Niko nije bio u životnoj opasnosti. Napadač je također povrijeđen i prebačen je u kliniku.
Voz je izašao sa stanice u Herzogenratu blizu granice sa Nizozemskom i kretao se prema zapadnom njemačkom gradu Aachenu u 7:42 ujutro. po lokalnom vremenu kada je muškarac počeo da napada suputnike “nasumično i proizvoljno”, rekao je državni ministar unutrašnjih poslova Herbert Reul. On je pohvalio hrabrost 60-godišnjeg službenika van dužnosti i putnika koji su “spriječili goru štetu”.
On je napad opisao kao “jeziv zločin koji je zaustavljen ogromnim činom hrabrosti”.
Reul je rekao da je muškarac prošao policijsku provjeru zbog mogućeg ekstremizma 2017. godine nakon što je izbjeglički hostel u kojem je čovjek živio prijavio da je pustio bradu, promijenio ponašanje i izolovao se od svojih sumještana.
Njemačka novinska agencija dpa citirala je tužioce iz Aachena koji su rekli da do sada nisu imali čvrste dokaze da je napad motiviran ekstremizmom, ali da postoje znakovi da je napadač možda patio od smanjene odgovornosti zbog psihičkih problema.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/muskarac-porijeklom-iz-iraka-napao-nozem-putnike-u-vozu-u-njemackoj-ranio-petero/220513154