NETWORK

Mađarska ne želi primati afganistanske izbjeglice

Mađarski državni tajnik Levente Magyar rekao je javnim medijima da je svijet svjedočio „potpunom vojnom i političkom kolapsu u Afganistanu“ nakon povlačenja međunarodnih snaga predvođenih SAD-om iz zemlje.

Kad su Sjedinjene Države objavile da povlače svoje postrojbe iz Afganistana, mađarska vlada je rekla da će se to morati učiniti na način koji osigurava da zemlja ne postane leglo međunarodnog terorizma ili polazna točka za masovne migracije.

„Nažalost, operacija nije provedena onako kako bi većina svijeta željela“, rekao je Magyar.
Orbánova vlada odbija natjerati mađarski narod da trpi posljedice takvih „pogrešnih geopolitičkih odluka i operacija“, dodao je.

Mađarska odbija popustiti pozivima da se generalno prime svi koji bježe iz Afganistana u ovom teškom razdoblju, rekao je državni tajnik, inzistirajući na tome da „međunarodnom zajednicom kruže dokumenti u kojima se pozivaju zemlje čiji su vojnici stacionirani u Afganistanu i zapadne zemlje općenito”, da pristanu na neograničeni prijem afganistanskih migranata.

Magyar je istodobno dodao da je mađarska vlada razmatrala načine na koje bi mogla pomoći onima koji su radili za mađarske postrojbe kao prevoditelji ili u drugim svojstvima u posljednjih 20 godina.

„Očito da povlačenje nije trebalo biti takvo kakvo se sprovelo“, rekao je Magyar. „Ono što trenutno vidimo u Kabulu i drugim dijelovima Afganistana je zastrašujuće i mislim da bi moglo dovesti do doba migracija i međunarodnog terorizma koje nismo željeli, a možda smo ga mogli izbjeći.“
Izvor: Triibuh.hr