NETWORK

EU – migrantska kriza, razbijen lanac krijumčara ljudi

BRISEL – Evropol je danas saopštio da je razbijen lanac krijumčara migranata koji su prebacivali Avganistance u Zapadnu Evropu.
U saopštenju se navodi da se vjeruje da je mreža prokrijumčarila oko 200 migranata iz Rumunije u Francusku i Njemačku. Iz Evropola ističu da su kriminalci ubacivali migrante u prikolice velikih kamiona dok su vozači spavali.

“Migranti su plaćali između 1.000 evra i 2.000 evra za ovaj opasni put. Bili su skriveni među robom poput velikih stabala i paleta i izloženi niskoj temperaturi i nehumanim uslovima tokom višednevnog prevoza”, piše u saopštenju.

Rezultati istrage pokazali su da vozači kamiona nisu bili svjesni da voze ljude u prikolicama. Prema podacima Evropola, uhapšeno je 21 lice u racijama izvršenim juče, uključujući 16 Avganistanaca, četiri Rumuna i jednog Iranca. Identifikovano je još šest osumnjičenih.

Racije su izvršene na nekoliko lokacija u Rumuniji, u Timisoari u oblasti Timis i u Bukureštu. Policija je zaplijenila gotovinu, više desetina mobilnih telefona, raznu elektronsku opremu i morfijum.
Izvor: Glas Srpske