NETWORK

SAD: Sud podržao protjerivanje porodica migranata

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su, pod rukovodstvom bivšeg predsjednika Donalda Trampa, izdali u martu 2020. godine uredbu (poznata kao Član. 42) u kojoj se navodi da je potrebno ograničiti širenje koronavirusa, podsjeća Rojters
Američki apelacioni sud odlučio je da državna administracija može nastaviti sa protjerivanjem migrantskih porodica uhvaćenih na američko-meksičkoj granici, u skladu sa uredbom o pandemiji kovida-19.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su, pod rukovodstvom bivšeg predsjednika Donalda Trampa, izdali u martu 2020. godine uredbu (poznata kao Član. 42) u kojoj se navodi da je potrebno ograničiti širenje koronavirusa, podsjeća Rojters.
Jedan federalni sudija je, međutim, donio odluku 16. septembra da se ta mjera ne može primijeniti na migrantske porodice, ali se administracija predsjednika Džozefa Bajdena žalila na takvu odluku.

U prvobitnoj presudi protiv Bajdenove administracije, američki sudija Emet Saliven iz Okružnog suda Distrikta Kolumbija navodi da zakon o javnom zdravlju na kome se zasniva politika Člana 42, ne dozvoljava protjerivanje migranata.

“Protjerivanjem azilanata njima se uskraćuje “mogućnost da traže humanitarne beneficije“ na koje imaju pravo prema Zakonu o imigraciji”, napisao je on.

Sudijski nalog se odnosio samo na porodice, a ne i na samce, navodi Rojters, i dodaje da je ta uredba trebalo da stupi na snagu u četvrtak, ali se Bajdenova administracija žalila.
Kamp od skoro 15 hiljada Haićana u južnom Teksasu koji su prešli rijeku Rio Grande iz Meksika izazvao je veliku pažnju poslednjih dana.

Koristeći Član 42, američka administracija je brzo protjerala hiljade ljudi, uključujući porodice sa malom djecom, natrag na Haiti, zemlju koja je razorena političkom krizom i višestrukim prirodnim katastrofama.

Američki specijalni izaslanik na Haitiju podnio je ostavku u znak protesta zbog protjerivanja.
Izvor: Vijesti.me