DRUŠTVENE MREŽE

Logično je da srbijanska policija migrantske bande tjera iz Srbije

Javnost se ibreti kad srbijanska policija pomaže da migrantske bande pređu u BiH. Ibreti se i kad hrvatska policija izudara migrante, slomi im mobitel (sredstvo navođenja), pa ih prebaci u BiH. Ali, javnost se ne ibreti što bošnjačka politika ne smije kazati ono što govore svi srpski političari – da oni ne dozvoljavaju da migranti žive tamo gdje žive Srbi! To je za ibreta! Jer, kod Srba i Hrvata postoje političari koji ne prodaju vlastiti narod, niti mir i sigurnost svog naroda. Kod Bošnjaka postoje tzv. političari koji su najgora vrsta švercera, spremi da za pare prodaju i narod i domovinu.

U nastavku je reportaža koju je objavio portal Žurnal, a nakoju je stigla bezvezna reakcija iz Granične službe. koji su saopćili da ne kometiraju novinarstvo rekla-kazala.  zapravo ovdje nema ništa od rekla-kazala, ovo je crno na bijelo, tačno se vidi da Srbija prebacuje migrantske bande u BiH, ali, nedostaje konkretan zaključak, koji glasi: Normalno je da i Srbija i Hrvatska neće migrantske bande na svojoj teritoriji, kao što je nenormalno da SDA i Islamska zajednica to zlo tumače kao humanitarni, pa i vjerski interes.

Žurnal na Drini (Video): Srbijanska policija pomaže migrantima da pređu na teritoriju BiH!

Piše: Azra Omerović

Petog septembra ekipa Žurnala svedočila je ilegalnom prelasku granice grupe migranata, uz asistenciju srbijanske policije.

U mjestu Čelopek, nekoliko kilometara od Zvornika na obali rijeke Drine, prema informacijama koje smo dobili od lokalnog stanovništva, svaki dan na teritoriju Bosne i Hercegovine iz Srbije pređe i do 100 migranta.

Petog septembra rijeku je prešla grupa od 50 migranata. Umjesto pripadnika Granične policije na teritoriji BiH dočekali su ih novinari Žurnala.

U razgovoru za Žurnal migranti su ispričali da su do granice sa BiH došli vozom iz Loznice. Nekoliko kilometara prije graničnog prelaza u Zvorniku, iskočili su iz voza i preko šume krenuli prema Drini. Ubrzo ih je zaustavila srbijanska policija i usmjerila prema granici Bosne i Hercegovine.

Migranti tvrde da ih je policija uputila da pređu rijeku na mjestu gdje je nizak nivo vode. Sa uniformisanim policajcima, tvrde migranti, rade i osobe u civilu.

Ekipa Žurnala također je, na bosanskoj obali, uočila parkiran automobil sa registarskim tablicama Srbije. U blizini je stajalo nekoliko muškaraca u civilu. Jedan od njih ušao je u rijeku i prešao na teritoriju Republike Srbije. Ubrzo, na srbijanskoj obali, pojavila se grupa migranata u pratnji tamošnje policije.

Jedan za drugim, sa rukama u zraku, migranti su sišli u Drinu. Nakon deset minuta, već su bili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

– Ja sam Hamza, iz Pakistana sam. U Bosnu sam došao ilegalno preko rijeke. Bio sam u Srbiji u Loznici. Policija nas je udarala i rekla idite, ispričao je za Žurnal nekoliko trenutaka nakon što je stigao u BiH.

Kaže da želi da ide u Italiju, ali za sada planira da se prebaci do kampa u Bihaću.

Da se radi o uhodanoj ruti za prelazak granice potvrdili su i migranti. Samo dan ranije, još jedna grupa prešla je rijeku na istom mjestu. Na obali su ostavili odjeću i iscjepane prekršajne naloge.

https://zurnal.info/novost/23363/srbijanska-policija-pomaze-migrantima-da-predu-na-teritoriju-bih