AKTUELNO

KRIVIČNO DJELO ”KRIJUMČARENJE OSOBA” NA PODRUČJU VELIKE KLADUŠE!

Pripadnici posebnog tima Granične policije BiH angažiranog na sprečavanju ilegalnih migracija na istočnom dijelu državne granice, Jedinice granične policije Zvornik, Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo GPBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su angažirani kao ispomoć GPBiH u nadzoru granice, 29. maja 2020. godine tokom noći spriječili su krijumčarenje pet ilegalnih migranata iz Republike Srbije u BiH.

Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a primijetivši policijske službenike jedna NN osoba udaljila se u pravcu Srbije, dok je druga brzom intervencijom policijskih službenika uhvaćena u rijeci Drini. Radi se o I.P. (1960.), državljaninu Republike Srbije, koji je lišen slobode prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima izjavili su da dolaze iz Maroka. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Dan ranije, 28. maja 2020. godine, službenici JGP Velika Kladuša spriječili su krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla iz BiH u Republiku Hrvatsku. Ilegalni migranti otkriveni su prilikom granične kontrole Golfa, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Velike Kladuše.

Vozilom je upravljao bh. državljanin E.B. (1978.) protiv kojeg će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a nad stranim državljanima, koji su izjavili da dolaze iz Sirije, rad će nastaviti pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

Izvor: USKinfo.ba