AKTUELNO

Krijumčarenje migranata organizovali do detalja, osmero uhapšenih u BiH i Hrvatskoj

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Unsko-sanskog kantona realizirali operativnu akciju kodnog naziva “Trst” i tom prilikom uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična djela krijumčarenje ljudi i organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

Istovremeno, akcija kodnog naziva “Trst” realizovana je na području Republike Hrvatske u saradnji sa Europolom i Policijskim nacionalnim uredom MUP-a Republike Hrvatske i tom prilikom su uhapšene još četiri osobe.

– Naime, postoje osnovi sumnje da su osobe lišene slobode krijumčarile ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine preko Republike Hrvatske u druge zemlje Evropske unije. U ovkiru ovog predmeta spriječeno je krijumčarenje 45 migranata. Tokom akcije pretreseno je pet lokacija u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – navodi se u saopćenju SIPA-e.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om USK. Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšeni će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, radi se o opsežnoj istrazi, u kojoj su otkriveni i locirani krijumčari koji su predstavljali dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog istoka kao i zemalja visokog migracijskog rizika, sa područja Turske, preko zemalja zapadnog Balkana, te BiH i Hrvatske, sve do teritorija Italije.

– Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje su počinitelji uzimali veće novčane iznose, kao nezakonitu imovinsku korist, a krijumčarenje su organizirali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica, u kojem lancu su migrante na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportirali dalje prema konačnom odredištu – naveli su iz Tužilaštva BiH, te dodali kako je ova operacija jedna od najopsežnijih regionalnih akcija u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata, koje su provedene u 2020. godini.

Izvor: Faktor