AKTUELNO

KONAČNO, HAPŠENJA!!! Tužilaštvo BiH i Granična policija u borbi protiv krijumčarenja migranata

Osumnjičeni, koji su strani državljani, su pod istragom i terete se da su duži vremenski period, vršili organizovanje, komunikaciju i krijumčarenje.
Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije, u dva predmeta, uhapsili su ukupno tri osumnjičene osobe.
Osumnjičeni, koji su strani državljani, su pod istragom i terete se da su duži vremenski period, vršili organizovanje, komunikaciju i krijumčarenje ilegalnih migranata na područje Bosne i Hercegovine.
U jednom predmetu, osumnjičeni su za izvršenje krivičnih djela, koristili plovilo kojim su preko riječne granice na teritoriju Bosne i Hercegovine, krijumčarili više osoba u nezakonitim prelascima granice.
Počinjenjem ovih kaznenih djela, počinitelji ostvaruju nezakonitu imovinsku korist, a nanosi se šteta Bosni i Hercegovini, narušavanjem sigurnosne situacije, omogućavanjem ilegalnih migracija kao i povećanjem broja osoba koje nezakonito borave u Bosni i Hercegovini, a sa ciljem odlaska prema zemljama EU.
Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica donijet će odluku o prijedlogu mjera pritvora, mjera zabrane, kao i daljim istražnim aktivnostima u ovim predmetima.

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/774338/tuzilastvo-bih-i-granicna-policija-provode-aktivnosti-u-borbi-protiv-krijumcarenja-migranata