AKTUELNO

Jusko: Za tri dana sa sarajevskih ulica sklonjeno oko 400 migranata

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je da u protekla 24 sata 53 osobe kojima je određena mjera izolacije nisu zatečene na adresi.

“Kada je u pitanju kontrola naših sugrađana koji su dobili rješenja o samoizolaciji, u protekla 24 sata kontrolisano 1.039 lica, od tih 53 nisu zatečena na adresi. U proteklih nekoliko dana radili smo na osposobljavanju objekta u Suhodolu koji će služiti za prisilnu izolaciju svih onih koji nisu poštovali rješenja o samoizolaciji. Objekat je već danas spreman za tu namjenu”, pojasnio je Jusko.

Kako je kazao, u ovom momentu čekaju uredba s federalnog nivoa koja će im dati mogućnosti da sve one koji ne poštuju saomoizolaciju smjeste u prisilnu izolaciju, a u međuvremenu će tužilaštvo protiv svih tih osoba podići krivične prijave i dobit će kazne koje su predviđene u skladu sa zakonom.

“Policijski sat u posljednja 24 sata nisu poštovale 34 osobe protiv kojih je podnesen prekršajni nalog. Još jednom apelujem da policija više ne može imati tolerancije prema onima koji krše policijski sat”, poručio je Jusko.

Kada su u pitanju migranti, ministar unutrašnjih poslova je kazao, da su za skoro tri dana pripadnici MUP-a su sa ulica KS-a sklonili oko 400 migranata.

“Smješteni su u Blažuj. Sada su popunjeni kapaciteti. Čekamo da se kapaciteti prošire. Mi ćemo nastaviti sa tim aktivnostima”, istakao je Jusko.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je stanje kriminaliteta u KS-u povećano u proteklom periodu, ministar Jusko kaže da nije.

“Stanje kriminaliteta je značajno smanjeno upravo zbog velikog broja policijskih službenika koji se nalaze na terenu”, dodao je Jusko.

Izvor: BHRT