Nekategorisano

Imigracioni centar spao na 80 mjesta zbog štete koju su napravili korisnici

Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, kapaciteta 120 mjesta, spao je na svega 80 mjesta od početka migrantske krize, zbog značajne štete koju su napravili korisnici.

Zaključuje se to iz Prednacrta srednjoročnog plana rada Službe za poslove sa strancima BiH za period 2022 – 2024.

Vrlo je bitno naglasiti da je Centar izgrađen i stavljen u funkciju u skladu s evropskim standardima u ovoj oblasti, te da se prihvat i boravak stranaca u Imigracionom centru odvija u skladu s propisanim pravilima o funkcionisanju Centra, uz puno poštivanje dostojanstva i zaštitu ljudskih prava njegovih korisnika ističe se u prednacrtu.

U ovom dokumentu dodaje se da je skretanjem rute kretanja migranata kroz BiH Služba za poslove sa strancima BiH suočena sa svim problemima koje nosi migrantska kriza.

Nameće se urgentna potreba usklađivanja strateških okvira s novonastalom situacijom na operativno-taktičkom nivou naveli su iz Službe za poslove sa strancima, čiji nam se direktor Slobodan Ujić do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nije javljao na pozive.

Dodaje se da je Služba za poslove sa strancima BiH suočena s nizom izazova koje nosi migrantska kriza, među kojim se posebno ističu nedovoljni smještajni kapaciteti, kao i potreba za dodatnim ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima bitnim za upravljanje migrantskim talasom.

Naglašena je i vizija Službe za poslove sa strancima, a to je da efikasno i ekonomično djeluje s ciljem uspostavljanja efikasnog sistema kontrole migracijskih tokova na teritoriji BiH uz poštivanje slobode kretanja.

Služba za poslove sa strancima trenutno ima 237 zaposlenih državnih službenika i zaposlenika.

Inače, o migrantskoj krizi u petak je govorio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji je izjavio da Srpska nema izražen problem s migrantima. Lukač je rekao da je u pogledu migranata zabrinjavajuće ono što se dešava u regionu i u Federaciji BiH.

On je podsjetio da su vlasti Republike Srpske donijele dobru odluku da se na teritoriji Srpske ne dozvoli uspostavljanje migrantskih kampova, centara niti bilo čega što može da ugrozi lokalne zajednice, građane i njihovu imovinu.

Građani nas obavještavaju o tome gdje god da se migranti pojave pojedinačno ili u grupama i policija Republike Srpske izlazi na lice mjesta, stavlja ih pod kontrolu, sprovodi kroz našu teritoriju i sprečava da učine bilo kakvo krivično djelo ili prekršaj pojasnio je Lukač.

On je iznio podatak da je policija Republike Srpske u ovoj godini privela 4.040 migranata koji su ilegalno prešli u Srpsku, dok je lani taj broj iznosio 17.000 lica. Lukač je naveo da je MUP Republike Srpske podnio šest izvještaja Tužilaštvu BiH zbog počinjenih šest krivičnih djela krijumčarenja protiv osam lica koja su prevozila 40 migranata.

Izvor: Nezavisne.com