Nekategorisano

Građani BiH poručuju Borrelu: Otvorite kampove u svojoj zemlji!

 

Odgovornost za migrantsku humanitarnu krizu u Bosni i Hercegovini je na lokalnim vlastima, a EU će pomoći da se pronađe održivo rješenje, poručio je šef spoljnih poslova EU Josep Borrell.

“BiH mora preuzeti odgovornost za situaciju i pronaći održivo rješenje za smještaj svih izbjeglica i migranata, uključujući puno korištenje postojećih objekata, kao što je potpuno opremljeni centar Bira u Bihaću koji finansira EU, ali i otvaranje novih objekata širom zemlje, ravnomjerno dijeleći teret migrantske krize,” naveo je Borrell u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje.

On je dodao da je Brisel u kontkatu sa vlastima u BiH radi brzog pronalaženja rješenja humanitarne krize.
“Kao rezultat toga je i nastao privremeni kamp u Lipi, koji pruža osnovne usluge za oko 900 migranata,” naveo je Borrel i dodao da su u toku razgovori o izgradnji novog stalnog objekta za smještaj migranta u tom kampu.

“EU stoji uz građane BiH u rješavanju izazova povezanih s migracijama i pomno prati situaciju,” poručio je Borrell i podsjetio da je “obezbjeđivanje efikasne koordinacije upravljanja granicama i migracijama i funkcionisanja sistema azila” jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o prijavi za članstvo BiH u EU iz decembra 2019. godine.

Izvor: USKinfo.ba