NETWORK

Grčka zatvorila granicu s Turskom zbog migranata

Grčka policija rasporedila je ranije danas pojačanja na graničnim prelazima sa Turskom kako bi spriječila migrante da uđu u Grčku.

Nekoliko desetina ljudi okupilo se na kopnenoj granici dvije zemlje, prelazu Kastanjes, na sjeveroistoku Grčke, a policja im je sprječavala pristup.
“Oni neće ući u zemlju. Oni su ilegalni migranti, nećemo im dozvoliti da udju”, kazao je vladin zvaničnik za Rojters. Grupe migranata u Turskoj uputile su se danas ka granicama s Grčkom i Bugarskom nakon što je visoki turski zvaničnik rekao da Ankara više neće poštovati sporazum o EU iz 2016. i zaustavljati izbjeglice na putu za Evropu.

On je ovo izjavio nakon sinoćnjeg ubistva 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga u Idlibu, javlja Rojters.

Izvori iz grčke vlade saopštili su da je ta zemlja pooštrila kontrolu morskih i kopnenih granica sa Turskom nakon sinoćnjeg razvoja dogadjaja u regionu Idlib, što je grčki premijer Kiriakos Micotakis juče najavio.

Micotakis je rekao da je to mjera potrebna da bi spriječili da koronavirus stigne do ostrva u Egeju, gdje hiljade migranata živi u jako lošim uslovima dok čekaju da se procesuiraju njihovi zahtjevi za azil. Turska, u kojoj se već nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, ponovila je da ne može prihvatiti više ljudi.

Prema sporazumu iz 2016. godine, Evropska unija je obezbijedila milijarde evra pomoći u zamjenu za pristanak Ankare da zaustavi priliv migranata u Evropu.

(Tanjug)