NETWORK

Migranti htjeli da snimaju silovanje djevojke u Subotici!

Šta su za Komesarijat veliki incidneti i šta to treba da se dogodi u Srbiji?
Iz dana u dan mediji i političari nameću narativ o tome da su u Srbiji navodni problem, lažne vesti protiv migranata, hvataju se za nevažne informacije koje ne vidi zapravo i ne vidi mongo ljudi, a naslovne stranice tabloida ispunjavaju senzacionalistički naslovi o fašistima i rasizmu. Istovremeno surovi napadi na naše sugrađane se ili ne prenose ili im nije mesto na naslovnim stranicama. Dok NVO sektor poziva na cenzuru interneta, niko nema humanosti i empatije i nisu mu prioritet naše žrtve.

Dok je patrola protiv migrantskog nasilja u kojoj nije bilo uvreda ili incidenata, dovoljno bitna da bi se našla na naslovnim stranama, plan da se siluje naša devojka i da se sve snimi nije dovoljno šokantan i ekstreman za neke medije, a ne interesuje ni komesarijat, jer se oni bave navažnim Fejsbuk stranicama u nadi da će sa vremena na vreme pronaći neku polu-tačnu vest, koja će onda postati najbitnija stvar tog meseca.
Marljivi rad takozvanih fact-checkera portala za proveru vesti, je postao pomalo čudan jer nisu demantovali brojne lažne o napadima na migrante i neproverene informacije o diskriminaciji stranaca, kao što je neprovereni napad u Somboru, napad Četnika na NVO No Name Kithcen, koji je demantovala istraga polciije, a istovremeno portali za proveru lažnih vesti opsesivno pretražuju Fejsbuk i protivnike migracije kako bi se dokopali makar nečega što bi proglasili za lažnu vest. Šta u međuvremeno kaže Komesarijat i na koje načine sa javnost umiruje i privikava na nasilje?

„Za svih ovih pet godina koliko su migranti prisutni u Srbiji, niti je bilo većeg incidenta, osim između njih samih koje je policija vrlo brzo rešavala, niti je bilo potrebe za bilo kakvim angažovanjem bilo koga, a ponajmanje nekih samozvanih narodnih patrola“, rekla je Svetlana Palić, iz Komesarijata za izbeglice. Valja analizirati šta sve za Palićku nije veći incident, kao i zbog čega se koriste takve rečenice, koje demantuje realna situacija na terenu.

Zbog svega toga treba podsetiti građane na surovu realnost i nasilje kojem su naši ljudi bili izloženi u prošlosti. Iako shvatamo da je degutantno izabrati bilo koji napad i dati mu primat u odnosu na druge zločine, radi argumentacije pogledajte vesti iz arhive šta su migranti učinili u Subotici pa to povežite sa propagandnim izjavama iz komesarijata da nije bilo većih incidenata.

Migrantima M.A.P. (34) i B.Z.M. (22) iz Pakistana, koji su u ponedeljak pokušali da siluju maloletnu Subotičanku, određen je pritvor od 30 dana.
Pakistanci su juče saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu u prisustvu branilaca koji su im dodeljeni po službenoj dužnosti.

– U prisustvu tumača za urdu jezik, migranti koji se terete za krivično delo nedozvoljene polne radnje izneli su svoju odbranu i Osnovno javno tužilaštvo je dalo predlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana s obzirom da su u pitanju strani državljani bez prijavljenog boravišta i prebivališta u Srbiji. Sudija Osnovnog suda im je odredio pritvor, a sledeće nedelje biće saslušana i maloletna oštećena – rečeno je „Blicu“ u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.

U OJT kažu da ne mogu da iznose detalje saslušanja, a kako nezvanično saznajemo napadnuta devojčica ima 14 i po godina i incident se dogodio u ulici Senćanski put koji vodi ka Prihvatnom centru za migrante gde su Pakistanci bili smešteni.

Prema nezvaničnim informacijama devojčica je stajala ispred kuće svoje rodbine kada su migranti naišli i kada je jedan od njih, bez povoda, zagrlio i hteo da je poljubi.
– Dete je stajalo u trenerci ispred kuće kada su naišla dvojica migranata i jedan je zagrlio i hteo poljubac, a drugi je hteo i nešto više. Pokušali su da je odvuku preko ulice u žbunje u blizini groblja, a onda se stvorilo još sedmoro migranata oko njih. Na sreću je jedan čovek naišao na biciklu sa druge strane i počeo da viče, ali je u blizini bila i policija. Jednog su odmah uhvatili a drugi je pobegao, ali su i njega brzo našli – kaže sagovornik i dodaje da su se i ostali migranti odmah razbežali.

Zbog napada na devojčicu Subotičani su više nego ogorčeni. Grupa građana je čak pokrenula peticiju kojom traže od države, pokrajine i grada i svih nadležnih organa da reaguju i da sve strane državljane koji nisu turisti i legalni putnici zadrže u prihvatnim centrima i azilima.

Hteli i da snimaju?

Dok je jedan migrant držao devojčicu u zagrljaju, drugi joj je govorio da želi seks sa njom i u ruci je držao telefon kao da sve snima.

– Devojčica se tresla kao prut. Bila je sleđena i toliko uplašena da nije mogla da reaguje iako je završila kurs samoodbrane. Ničim ih nije izazvala, niti je bila provokativno obučena. Sve se dogodilo oko 17 sati, u po bela dana – kaže sagovornik. (napad se desio ne tako davno 29.09.2016).

Ostaje da se zapitamo ako „nije bilo većih incidenata“, što imlikaciji znači da incident u Sobitici nije veći incident, šta su onda veći incidenti i koji su nam kriterijumi?
Ovo nije izolovan slučaj ublažavanje ovog gorućeg problema, pa je tako Dojče Vele juče objavio lažnu vest, da su napadi na žene i bodenja noževima u Srbiji samo deo paralelne realnosti, a sličnu vest je objavio i N1 koji je takođe prenosio dezinformacije o lažnom napadu četnika na NVO.

Izvor: NNovosadske