Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, uhapšeno je šest osobazbog sumnje da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela-krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje ljudi i krivičnim djelom pranje novca.

– Osobe lišene slobode osumnjičene su da su u dužem vremenskom periodu, kao pripadnici grupe za krijumčarenje ljudi, u više navrata vršili organizovano krijumčarenje migranta u teretnim motornim vozilima sa područja Srbije na teritorij BiH, te dalje prema zemljama EU. Osumnjičeni su na navedeni način stečenu protivpravnu imovinsku korist, stavljali u legalne tokove i druge poslove čime su vršili pranje novca, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela – naveli su iz Tužilaštva.

U okviru akcije izvršeni su pretresi na više lokacija na području Bijeljine, Zvornika i Tuzle, a pronađeni predmeti izvršenja krivičnog djela su privremeno oduzeti.

Nakon što se provedu sve istražne radnje, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, naveli su.