AKTUELNO

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA AKCIJA KODNOG NAZIVA “ŠTEK”

U akciji koju vodi zajednički istražni tim policije, po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Granične policije BiH i MUP-a RS, su realizovali akciju kodnog naziva „Štek“, usmjerenu na sprječavanje prekograničnog organizovanog kriminala. 

Slobode je lišeno šest lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela-krijumčarenje migranata iz člana 189a. u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje ljudi iz člana 189. i krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. Krivičnog zakona BiH.

Osobe lišene slobode osumnjičene su da su u dužem vremenskom periodu, kao pripadnici grupe za krijumčarenje ljudi, u više navrata vršili organizovano krijumčarenje migranta u teretnim motornim vozilima sa područja R Srbije na teritorij BiH, te dalje prema zemljama EU.

Osumnjičeni su na navedeni način stečenu protivpravnu imovinsku korist,  stavljali u legalne tokove i druge poslove čime su vršili pranje novca, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela.

U okviru akcije izvršeni su pretresi na više lokacija na području Bijeljine, Zvornika i Tuzle, a pronađeni predmeti izvršenja krivičnog djela su privremeno oduzeti.

Nakon što se provedu sve istražne radnje, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Izvor: Tuzilastvobih.gov.ba