AKTUELNO

Galić priznao da je najveći pritisak migranata u Zvorniku, napraviti prihvatni smještaj u RS

SARAJEVO, (Patria) – Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas je sa saradnicima razgovarao sa članovima Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom stanju u vezi s migrantskom krizom, kao i aktivnostima provedenim tokom pandemije koronavirusa. Galić je istakao da se Granična policija BiH suočava s velikim izazovima radi navedenih globalnih problema.

„Ublažavanjem restriktivnih mjera, sve je veći broj ilegalnih migracija. Već sada na području Zvornika sve je veći broj migranata koji pokušava ilegalno prijeći državnu granicu. Granična policija BiH kontinuirano obavlja privremeni interni premještaj, kao i izvanredno angažiranje policijskih službenika u postrojbe koje su najviše izložene migracijskom pritisku“, rekao je Galić.

No, u saopćenju za javnost koje je upućeno iz Granične policije nije navedeno da li je razgovarano i o mogućim drugim lokacijama za smještaj migranata. I sam Galić je priznao da je najveći migracijski pritisak u Zvorniku pa bi bilo i logično da se migranti zadržavaju na tom području.

Kao što je poznato migrantska kriza traje već treću godinu, a od samog početka, tvrde izvori Patrije iz GP BiH, najveći broj ilegalnih ulazaka migranata je na području dužinom istočne granice u Republici Srpskoj (Višegrad, Zvornik, Trebinje).

Kada je Milorad Dodik, tada predsjednik RS-a, a danas član Predsjedništva BiH jednostrano odlučio da se migranti neće smještati na području RS-a, a u tome mu se pridružio i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH da se u kantonima sa hrvatskom većinom ne smještaju migranti, bez adekvatne reakcije je bilo Ministarstvo sigurnosti BiH, ali i druge domaće i međunarodne institucije. Odavno je već jasno da ovo nije humantarna već sigurnosna kriza.

Pritisak je tada postao jači na Kanton Sarajevo, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton gdje je najveći broj migranata.

Nakon što je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić Predsjedništvu BiH dao prijedlog da se migranti deportuju u zemlje iz kojih dolaze nakon što im se utvrdi identitet, a što nije naišlo na podršku i razumijevanje, Radončić je ubrzo podnio ostavku ostavljajući tu užarenu funkciju usred problema.

Treba podsjetiti da je broj migranata u Sarajevu već nekoliko hiljada, samo u dva migrantska kampa Ušivak i Blažuj smješteno ih je više od 2.000, dok niko ne zna tačan broj koliko ih je u privatnom smještaju ili napuštenim objektima. Vidljivo je da je povećan broj migranata na sarajevskim ulicama.

Grad Bihać je također na izmaku snaga u borbi sa ilegalnim migrantima. Procjene su da se na području USK nalazi više od 5.000 migranata što u migrantskim centrima i kampovima, što na ulicama.

Već treću godinu Galić ponavlja dvije stvari – nemamo ljudi i treba spriječiti ulazak migranata. Čini se da i nema volje da se stanje popravi ili nekome i odgovara da se migranti usmjeravaju u ova tri kantona.

Izvor: Patria