AKTUELNO

Aćić: Očekuje se veći priliv migranata

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić istakao je da se u narednom periodu u BiH očekuje veći priliv migranata, te da je došlo do promjene migrantskih ruta kretanja prema Unsko-sanskom kantonu, pa se kao alternativa koriste srpska povratnička sela.

“To izaziva veliki problem među stanovništvom, kao i gradnja kampa Lipa. U Srpskoj neće biti izgradnje migrantskih centara, a njena teritorija im može biti samo tranzit”, rekao je Aćić za “Glas Srpske”.

Govoreći o Regionalnom stambenom programu za izbjegla i raseljena lica, Aćić je naveo da je to najveći projekat koji se sprovodi u BiH i Srpskoj kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

“Ako ovaj program završi u junu 2022. godine, dobar dio zacrtanih ciljeva biće ispunjen, ali ne i svi koji su postavljeni na početku projekta”, dodao je Aćić.

On je naveo da je plan bio da se u BiH izgradi 5.400 stambenih jedinica, po 1.800 za Srbe, Hrvate i Bošnjake.

“Riječ je o projektu sa visokim standardima gradnje, a korisnici su lica koja nemaju uslovnu stambenu jedinicu u regionu, odnosno BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Saradnja u regionu je korektna, jer se u ovom projektu svi susrećemo sa istim poslovima i problemima”, napomenuo je Aćić.

Aćić je naveo da je riječ o složenom projektu u gotovo svim segmentima, te da su donatori od početka zahtijevali određene administrativne procedure koje su bile uslov za početak realizacije.

“Dugo je trajao izbor korisnika, provjeravala se imovina u regionu i BiH, obilazio teren u lokalnim zajednicama, postojao je različit pristup o ispunjavanju obaveza, odnosno obezbjeđivanju zemljišta, priključaka, dozvola. Sve je to dovodilo do zastoja u realizaciji”, objasnio je Aćić.

Izvor: Nezavisne novine