NETWORK

EU ne pristaje na ucjene iz Turske: Ankara mora prestati lagati migrantima da su vrata Evrope otvorena

Turska mora prestati lagati migrantima da su im vrata Evrope otvorena i tek tada će se razgovarati o pomoći Ankari i drugim pitanjima, objavili su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupljeni u Zagrebu. Jasno su dali do znanja da će svim zakonskim mjerama štititi svoje vanjske granice.

Evropska unija se neće dati ucjenjivati i od Turske traži da poštuje sporazum o zaustavljanju migranata, poručili su sa vanrednog sastanka u Zagrebu ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije, priznajući turske zasluge u zaustavljanju migrantskog vala 2015. godine.

“Strogo osuđujemo situaciju u kojoj migranti preplavljuju granice Evrope jer vjeruju u ono što im je rečeno – da će granice biti otvorene. Ohrabrivanje tih ljudi da ilegalno prelaze granicu i udu u Evropsku uniju je neprihvatljivo, kao i način na koji Turska nastoji dobiti dalju podršku Unije”, kazao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Demonstrirajući odlučnost Unije i solidarnost sa Grčkom, poručeno je da će EU poduzeti sve zakonske mjere kako bi zaštitila svoje granice.

“Suočavamo se sa masovnim kretanjem migranata prema grčkim i evropskim granicama. Riječ je o ljudima koji su godinama boravili u Turskoj. To je jasan dokaz da je taj pokret stvorila i orkestrirala Ankara. Nećemo dopustiti instrumentalizaciju ljudske patnje”, istakao je Nikos Dendias, ministar vanjskih poslova Grčke.

Hiljade izbjeglica i migranata pokušava ući u EU nakon što je Turska objavila da su njene granice s Evropom otvorene. Ankara se na taj potez odlučila nakon eskalacije nasilja u sirijskoj pokrajini Idlib.

Tenzije na grčko-turskoj granici ponovo su se rasplamsale. Grčki graničari su vodenim topovima pokušavali zaustaviti migrante da krenu ka granici. Sa turske strane je odgovoreno ispaljivanjem suzavca prema grčkim graničarima. U međuvremenu, sirijski predsjednik Bašar el-Asad je u intervjuu za jednu rusku televiziju poslao snažnu poruku Turcima: “Turke smatramo bratskim narodom. I sada ih pitam: Kakav problem imate sa Sirijom? Zbog čega ginu turski građani? Kakav je to veliki ili mali agresivni čin Sirija počinila prema Turskoj? Nikakav. Ništa nismo učinili!”.

Situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara, kada su pobunjenici napali položaje sirijskih snaga. Uslijedio je odgovor Damaska u kojem su poginula 33 turska vojnika. Nakon toga, Turska je pokrenula kopnene i zračne napade na položaje sirijske vojske. U Idlibu trenutno vlada relativan mir nakon proglašenja primirja koje su u Moskvi dogovorili predsjednici Rusije i Turske.

(TIP/Izvor: federalna.ba)