NETWORK

Erdogan putuje u Bruxelles kako bi razgovarao o krizi na tursko-grčkoj granici

Posjet turskog predsjednika događa se u vrijeme spora između Turske i Europske unije, posebice Grčke, oko nedavnog novog vala migranata na turskim granicama s tim savezom.

Tisuće ljudi stiglo je na tursko-grčku granicu nakon što je Ankara prošli tjedan poručila da više neće zaustavljati migrante na putu prema Europi jer EU ne poštuje sporazum između dviju strana iz 2016. godine.

Njime je Ankara pristala zaustavljati migrante u zamjenu za europska sredstva za integraciju sirijskih izbjeglica u Turskoj. U njoj se već nalazi četiri milijuna migranata od kojih je 3,6 milijuna iz Sirije.

“Budimo iskreni, sporazum je mrtav”, rekao je kasno u petak grčki premijer Kirijakos Micotakis.

On tvrdi kako je dogovor propao jer su turske vlasti potaknule trenutnu krizu tako što ohrabruju ili čak i pomažu migrantima na putu u Europu.

“Turska ima obavezu zaustavljati ljude prije nego što stignu do obale… Te sve što može kako bi se borila protiv krijumčara i ilegalnih prelazaka u Grčku”, istaknuo je grčki premijer.

“Upravo to stoji u dogovoru, a Turska radi suprotno: sustavno pomaže, na kopnu i na moru, ljudima da pređu u Grčku”.

Grčka policija u subotu je koristila suzavac kako bi zaustavila migrante na svojoj granici gdje je poslala i tisuću pripadnika specijalne policije.

Izvor: direktno.ba