AKTUELNO

Dva migratna napustila Sedru, pa odbijala izolaciju pri povratku

U jeku pandemije uzrokovane korona virusom, svakako nisu pošteđeni niti migranti kojih je sve više na ulicama USK, a ponajviše Bihaća i Velike Kladuše.
Kako bi se izbjegla velika žarišta i ugrožavanje kompletnih centara i kampova, postoji naredba po kojoj se migranti koji napuse centar moraju preventivno staviti u izolaciju prilikom povratka u centar. Tako se prije nekoliko dana dogodio slučaj, da su na nepoznat način iz migrantskog centra dvojica napustila centar i da su uočeni kako šetaju ulicama Bišća. Prema informacijama s kojima raspolaže USN.ba, dvojica migranata su se vratila u centar Sedra, ali su odbijali da im se napravi kontrolni pregled i stave u karanten.

Uposlenici IOM-a, koji su u centru, su o slučaju obavijestili policiju, pa su u prisustvu policije izvršeni pregledi i isti smješteni u karanten.
Migrantski centri u jeku ove pandemije su zasigurno tempirana bomba, a zbog neuređenosti ove oblasti, imamo danas situaciju da su domaći stanovnici u kućama, sa smanjenim kretanjem i pod policijskim satom, dok migranti slobodno, bez dokumenata marširaju našim ulicama.

Izvor: Usnovosti