AKTUELNO

Dok migranti okupiraju gradove USK, Parlament raspravlja da li migranti više ugrožavaju Hrvateili Bošnjake

Diskusija zastupnika HDZ-a BiH Mladena Boškovića na današnjoj tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta o migrantskoj krizi izazvala je lavinu reakcija.

Bošković je, naime, rekao da Federacija nema ustavnu nadležnost za rješavanje ovog pitanja, ali i da bi eventualnim premještanjem migranata na alternativne lokacije bila ugrožena hrvatska sela i mještani Hrvati.

Čitajući pismo koje je, kako je rekao, dobio od stanovnika sela koja se spominju kao alternativne lokacije na koje bi bili izmješteni migrantski centri, Bošković je kazao da Hrvati nemaju predstavnike u Gradskom vijeću Bihaća i da za njih niko ne mari.

– Da li zastupnik HDZ-a ima pravo artikulirati glasove Hrvata u USK. Hoće li se oduzeti pravo da govorimo u ime građana Hrvata Bihaća. Kolege kažu da je Bihać okupiran. Da li bi seljenje migrantskih centara u sela gdje su Hrvati značilo onda okupaciju hrvatskih sela. Bilo bi kolegijalno od većinskog naroda u jednom kantona da se o tome vodi računa – rekao je Bošković.

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić obraćajući se Boškoviću rekao je da se radi o neozbiljnom dijalogu, naglasivši da su “gore uroženi ljudi, ko god da su oni”, a na to da je diskusija otišla u krivpm smjeru ukazali još neki zastupnici, naglasivi da nije dobro da se politizira ovo pitanje.

Zastupnik SDA Hamdija Abdić pojasnio je Boškoviću da na lokacijama koje se spominju ima više Bošnjaka stanovnika nego Hrvata.

– Hrvati su više ugroženi zbog nelegalnih pokušaja migranata da pređu granicu sa Hrvatskom – rekao je Abdić.

Zastupnik Nihad Čolpa je rekao da je Parlament Federacije BiH primoran raspravljati o ovom pitanju zato što predsjedavajuća Zastupničkog doma BiH Borjana Krišto, inače iz HDZ-a BiH, nije ovo pitanje stavila na dnevni red državnog parlamenta.

Zastupnicima se obratio i gradonačlenik Bihaća Šuhret Fazlić koji je rekao da nije istina da nema Hrvata u Gradskom vijeću BIhaća.

-Predsjedavajući Vijeća je Hrvat, doduše iz DF-a, ali je Hrvat – rekao je Fazlić.

Faktor